Air New Zealand otkrio
0

Pilot zaspao tokom leta od Londona do Los Angelesa

SRNA
Novozelandski nacionalni avioprevoznik saopštio je da je jedan njegov pilot spavao tokom leta od Londona do Los Angelesa.

Air New Zealand navodi da je pilot aviona Boeing 777 priznao da je spavao u dva navrata tokom leta iznad Atlantika 2011. gdoine.

U izvještaju se navodi da bezbjednost putnika nije bila ugrožena, pošto pilot nije bio sam u kabini u tom trenutku, prenio je BBC.

Ministar saobraćaja Gerry Brownlee izjavio je da ova priča "ne zvuči dobro" po avioprevoznika i da će biti narušen ugled kompanije.

"Umirite javnost tako što ćete osigurati da vam piloti ne spavaju dok su na poslu", dodao je ministar.

Novozelandski mediji prenijeli su da se o detaljima ovog slučaja saznalo tek nakon što je upućen zvaničan zahtjev u skladu sa zakonom o dostupnosti informacija.

"Tokom leta na velikoj visini jedan od dvojice aktivnih pilota zadrijemao je dva puta na oko minutu i sam se probudio. Drugi pilot bio je svjestan situacije i bezbjednost ni u jednom trenutku nije bila dovedena u pitanje", piše list New Zealand Herald

Većina aviona ima autopilote koji koriste savremen softver za pomaganje pilotima u održavanju iste visine aviona na dugim letovima.