Pregrijala se baterija
0

Dvije kompanije prizemljile Dreamlinere nakon novog incidenta

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Dvije najveće japanske aviokompanije obustavile su do daljnjeg letove svojim avionima Boeing 787 Dreamliner, nakon što je zbog problema s letjelicom jedna od njih ponovo morala prinudno sletjeti.

All Nippon Airways (ANA) zaustavio je letove 17 Dreamlinera kada se ovaj avion na letu iz Yamaguchi Ubea za Tokio kratko nakon polijetanja morao vratiti na zemlju zbog pregrijavanja jedne od baterija i čudnog mirisa koji se osjetio u kokpitu. Kompanija Japan Airlines slijedila je njihov potez i prizemljila sedam 787-ica.

Posljednjih sedmica bilo je nekoliko problema u vezi s ovim avionima, s dimom u kabini i curenjem goriva, a analitičar iz Virginije Richard Aboulafia poručuje da je situacija blizu trenutka kada će se morati priznati velika kriza.

"Ako ne budu brzo reagovali promijenit će se percepcija putnika o ovom avionu", kazao je on.

U ANA-i su poručili da istražuju uzrok problema te da je na posljednjem letu evakuisano svih 129 putnika i osam članova posade, od kojih su neki lakše povrijeđeni. Agencija Reuters javlja da je pet povrijeđenih, a Bloomberg piše da je jedna osoba hospitalizirana.

Glasnogovornik Boeinga Marc Birtel rekao je da su vidjeli izvještaj, da znaju šta se dogodilo te da sarađuju sa svojim kupcima.

Australski Quantas, koji je naručio 15 Dreamlinera, ostaje pri ovoj narudžbi, a Air India, koja ima šest tih aviona i namjerava naručiti još nekoliko, kaže da će kontaktirati proizvođača, ali ne namjerava prizemljiti avione.

Jedini američki kupac Boeinga 787, United Airlines, poručuje da će pažljivo pratiti informacije o incidentima.