|

VIDEO
/
U Japanu i SAD-u prizemljeni Dreamliner avioni

U Japanu i SAD-u prizemljeni Dreamliner avioni
0
Klix.ba
17.1.2013. u 08:28
4
komentara
0

dijeljenja
Američke i japanske vlasti su naredile aviokompanijama da ne koriste avione Boeing 787 Dreamliiner dok se ne otkloni rizik od požara uzrokovan problemom s baterijom.


Potez Američke federalne administracije (FAA) za avijaciju i Japanske vlade uslijedio je nakon hitnog slijetanja aviona u Japanu zbog problema za pregrijavanjem baterije. Dvije velike kompanije su potom prizemljile sve svoje Dreamlinere. Isti problem se dogodio i devet dana ranije u Bostonu, dok je avion bio na aerodromu.

"Problem s baterijom uzrokuje ispuštanje zapaljivih elektrolita, oštećivanje zbog toplote i dim. To se dogodilo na dva Boeinga 787. Stvarni uzrok ovog problema se istražuje. Ukoliko se ne otklone, ovi problemi mogu dovesti do oštećivanja važnih sistema i struktura, a postoji i rizik od požara", sapćeno je iz FAA-e.

Jedina kompanija koja još uvijek koristi dugoočekivani avion je United Airlines. U srijedu je provjereno svih šest modela te razloga za njihovu suspenziju nema.

Prvi komercijalni Dreamliner je poletio u oktobru 2001. godine iz Tokija ka Hong Kongu. Problema nije bilo više od godinu dana, ali su se od jula počeli pojavljivati problemi poput curenja goriva i ulja, dva motora su pukla, oštećen je prozor kokpita, a posljednji problem je baterija.

U srijedu ujutro je Dreamliner kompanije All Nippon Airlines sa 129 putnika hitno prizemljen zbog problema s baterijom. Nekoliko sati kasnije je ova kompanija prizemljila sve avione kako bi se provela istraga.

Danas je Vlada Japana naredila prizemljenje svih aviona pomenutog modela. Jedan od mehaničara je otkrio požar na Dreamlineru kompanije Japan Airlines, koji je trebao poletjeti sa Internacionalnog aerodroma Logan u Bostonu 7. januara.

Predsjednik i direktor kompanije Boeing, Jim McNerney, je izjavio da su avioni sigurni te da kompanija sarađuje s vlastima kako bi se problem otklonio i avioni počeli ponovo koristit.

Cijena akcije Boeinga opala je za skoro četiri posto, na 73,70 dolara, na početku trgovinskog dana na Wall Streetu.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...