Velika nesreća u Mangaloru
0

Pilot indijskog aviona Zlatko Glušica mijenjao kolegu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pilot indijskog aviona, koji je jučer doživio nesreću prilikom sletanja u gradu Mangalor, Zlatko Glušica mijenjao je kolegu i uopšte nije trebao, po rasporedu, da leti, saznaje Blic od Anice, bivše supruge pilota. Glušica je mijenjao kopilota na letu tako da su kokpitu bila dva kapetana.

U Jakovu, gdje je živio pilot Zlatko Glušica je muk i nevjerica. Kuća u kojoj je živio sa suprugom Tanjom i kćerkom Dunjom je zavijena u crno.

Najbliža rodbina nije htjela govoriti o nesreći s obzirom da su isuviše potreseni za razgovor s medijima.

No, nedaleko od kuće u kojoj je živio stradali pilot sam živi Zlatkov sin iz prvog braka, Aleksandar Glušica koji je krenuo očevim stopama i koji je trebao u ponedjeljak da polaže pilotski ispit.

"Svima nam je teško, ali Aleksandru je sada najteže, trebao je da bude pilot, kao njegov otac, ali sada se desila ova tragedija", kazala je Anica, bivša supruga nastradalog pilota koja trenutno boravi kod sina.

Kako "Blic nedelje" saznaje Zlatko i Anica su bili u braku više od 20 godina. Počeli su da se zabavljaju kad je ona imala 15, a on 18 godina, vjenčali su se i dobili kćerku Merimu 1979., a iste godine Zlatko je počeo da radi u JAT-u. Sina Aleksandra su dobili 1984. godine. Njihov brak je okončan 1994. godine, a Zlatko se prije osam godina ponovo oženio i sa suprugom Tanjom dobio kćerku Dunju, koja sad ide u prvi razred. Zlatko je dolazio kući iz Indije svakih šest nedelja i ostajao po desetak dana.

Komšije o stradalom pilotu imaju samo rijeći hvale. Kažu kako je bio veoma dobar čovjek koji je brinuo o svojoj porodici. Kažu kako su Zlatka posljednji put vidjeli u nedjelju kada je radio oko kuće.

U nesreći putničkog aviona kompanije Air India Express, koji se zapalio prilikom slijetanja, poginulo je 158 osoba, dok je osam preživjelo.

Istražitelji se nadaju da će uskoro, zahvaljujući crnoj kutiji, saznati tačan uzrok velike nesreće.