SAD
0

Petraeus na čelu američkih i međunarodnih snaga u Afganistanu

FENA
David Petraeus (Foto: AP)
David Petraeus (Foto: AP)
Odbor za oružane snage američkog Senata u utorak je podržao imenovanje generala Davida Petraeusa za sljedećeg zapovjednika američkih i međunarodnih snaga u Afganistanu, nakon što je on na saslušanju rekao senatorima da će nepokolebljivo insistirati na "timskom radu između svih elemenata američke vlade".

Obamina administracija traži brzu potvrdu Petraeusa kako bi zamijenio generala Stanleya McChrystala, koji je podnio ostavku prošle sedmice, nakon što su on i njegovi suradnici u komentarima za časopis Rolling Stone kritizirali potpredsjednika Joea Bidena, posebnog Obaminog izaslanika za Afganistan i Pakistan Richard Holbrookea, veleposlanika SAD-a u Kabulu Karla Eikenberrya i druge visoke civilne dužnosnike. Pentagon je objavio da će general McChrystal biti umirovljen.

Nakon potvrde odbora, očekuje se da će Senat glasati o Petraeusu već ove sedmice, izvijestile su američke TV mreže.

U svojoj uvodnoj riječi na odboru, Petraeus je pohvalio McChrystala za strateška postignuća u Afganistanu u posljednjih godinu dana.

Senatori iz obje stranke pohvalili su Petraeusa u svojim istupima i naznačili da će njegovo imenovanje biti lako potvrđeno. Senator John McCain, najviše rangirani republikanac u odboru, nazvao je Petraeusa "američkim herojom" zbog njegove uloge u stabilizaciji rata u Iraku.

Nekadašnji zapovjednik američkih snaga u Iraku sada je na čelu Središnjeg zapovjedništva američkih snaga (CENTCOM), nadležnog za Bliski istok, uključujući ii ratove u Iraku i Afganistanu.

Senatori su također iskoristili saslušanje kako bi preispitali strategiju Obamine administracije u Afganistanu, posebno najavu početka povlačenja američkih postrojbi iz te zemlje u julu 2011.

Petraeus je rekao da će nastaviti McChrystalovu strategiju po kojoj se nastoji izbjeći civilne smrti u Afganistanu, što je ključ američke protupobunjeničke strategije.

Senatori su tražili da Petraeus kaže podržava li Obaminu politiku početka povlačenje američkih vojnika u julu 2011. Obama je rekao da će brzina i stepen tog povlačenje ovisiti o uvjetima u Afganistanu.

"Ne samo da podržavam, ja se slažem s njom", odgovorio je Petraeus, dodajući kako vjeruje da će američke snage ostati u Afganistanu "prilično vremena".

Opozicijski republikanci kritizirali su Obamu zbog određivanja roka za povlačenje, rekavši kako se time talibanima daje razlog za vjerovanje da je američka predanost ratu ograničena.