SAD
0

Senat odobrio imenovanje generala Petraeusa

FENA
David Petraeus (Foto: Reuters)
David Petraeus (Foto: Reuters)
Američki Senat u srijedu je većinom glasova odobrio imenovanje generala Davida Petraeusa za zapovjednika međunarodnih snaga u Afganistanu.

Senatori su glasali s 99 glasova za i nijednim porotiv, potvrđujući Petraeusa kao nasljednika generala Stanleyja MCchrystala, koji je podnio ostavku prošle sedmice nakon članka u magazinu u kojem je bio kritičan prema Bijeloj kući, javio je DPA.

Petraeus je dobio velike pohvale što je preokrenuo trend rata u Iraku i otvorio put za odlazak američkih borbenih trupa do kraja augusta. On je bio najviši zapovjednik u Iraku prije nego što je preuzeo dužnost komandanta američke Centralne komande.

Tokom svjedočenja pred senatskim komitetom za oružane snage u utorak, Petreaeus je izjavio kako je usmjeren na blisku saradnju u diplomatskim i vojnim naporima u Afganistanu i da stoji iza strategije predsjednika Baracka Obame.

McChrystal je bio pozvan u Washington prošle sedmice i podnio je ostavku nakon pojavljivanja članka u magazinu Rolling Stone u kojem su on i njegovo osoblje bili kritični prema Bijeloj kući i Obaminom specijalnom posredniku za Afganistan i Pakistan, Richardu Holbrookeu.