Svijet
0

General Petraeus preuzeo zapovjedništvo u Afganistanu

FENA
David Petraeus (Foto: Reuters)
David Petraeus (Foto: Reuters)
Američki general David Petraeus službeno je u nedjelju preuzeo zapovjedništvo nad 130 tisuća pripadnika Međunarodnih snaga za podršku sigurnosti (ISAF) u Afganistanu. General Petraeus je preuzeo zapovjedništvo nad američkim snagama i snagama NATO-a na ceremoniji u stožeru Saveza u Kabulu, kojoj je prisustvovalo više stotina afganistanskih i stranih dužnosnika, javio je Associated Press.

"Ovdje smo da bismo pobijedili", rekao je Petreus, koji je na ovom položaju zamijenio generala Stanleya McChrystala.

McChrystal je prošlog mjeseca smijenjen nakon što je časopis Rolling Stone objavio članak u kojem su on i njegovi pomoćnici kritizirali neke visoke američke dužnosnike.

"Želim ukazati na ogroman doprinos mog prethodnika generala Stanleya McChrystala", rekao je Petraeus, pohvalivši McChrystala zbog njegove "vizije, energije i načina rukovođenja".

Petraeus je doputovao u Afganistan dva dana nakon što je američki Senat jednoglasno potvrdio njegovo imenovanje i nekoliko sati kako je Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio 33 milijarde dolara za povećanje broja vojnika u toj zemlji, u kojoj sukobi traju skoro devet godina.

Izazovi s kojima se suočava Petraeus postali su očigledni samo nekoliko sati po njegovom dolasku u zemlju kada su talibanski bombaši-samoubojice izveli napad na prostorije USAID-a u Kunduzu, u kojem je ubijeno pet, a ranjene najmanje 24 osobe.

Mjesec juni je po broju ubijenih stranih vojnika (102) bio najgori mjesec otkad su koalicijske snage u oktobru 2001. izvršile invaziju na Afganistan.