Komentari (14)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
ZIVIOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOORASOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
...U Srbiji je takoreći nepoznata, čak i u stručnoj javnosti, činjenica da je Srbija POSTALA NEZAVISNA DRŽAVA po sopstvenom Ustavu od 28-og septembra 1990. godine (donetom više od godinu dana pre kasnijeg proglašenja nezavisnosti Slovenije i Hrvatske, 8-og oktobra 1991.godine). Ova činjenica zamagljivana je Miloševićevom propagandom, prema kojoj je uzrok rata bio «borba protiv separatizma». Ta činjenica je zamagljivana iz straha od strane intervencije: tobož Milošević čuva «teritorijlani integritet SFRJ», a ne vrši agresiju na tuđu teritoriju. Naime, prema članu 72. Ustava Republike Srbije iz 1990. godine: «Republika Srbije uređuje i obezbeđuje: suverenost, NEZAVISNOST i teritorijalnu celokupnost Republike Srbije i njen MEĐUNARODNI POLOŽAJ I ODNOSE S DRUGIM DRŽAVAMA i MEĐUNARODNIM ORGANIZACIJAMA», kao i «ODBRANU bezbednosti Republike Srbije» («oružanim snagama kojima u miru i ratu rukovodi Predsednik Republike Srbije», član 83 Ustava) Shodno tome, članom 135. stav 2. Ustava, Srbija se sama izuzima iz pravnog sistema SFRJ, za nju od tada zakoni SFRJ više ne važe. Tom odredbom se predviđa PRAVO Srbije da, po svojoj volji, «poštuje» savezne zakone jedino onda «kada joj je to u interesu». U pravu je ova klauzula poznata kao klauzula «si volam» (ako hoću) i ima dejstvo da poništava svaku obavezu preuzetu pod ovim uslovom. Prirodno, ako imam pravo da radim «šta hoću», nemam nikakvu obavezu. Ubrzo zatim, dosledna svojoj nezavisnosti i suverenosti, Srbija donosi niz zakona iz nadležnosti nekadašnje federacije, kojima uređuje sopstvenu kreditnu i monetarnu politiku, sopstvenu politiku kontrole cena, uvodi dažbine na robu iz inostranstva (i nekadašnjih republika SFRJ), naplaćuje sopstvene carine itd. i ukida niz zakona, kojima je svrha provođenje nekadasnjeg saveznog zakonodavstva. Po zakonima SFRJ (koju tobož brani Milošević), i srpski Ustav i srpsko zakonodavstvo tog vremena predstavljali bi najteža krivična dela. Ali, Srbija je donošenjem tog Ustava postala suverena i nezavisna i time izuzeta iz jurisdikcije bivše SFRJ, pa ta dela niko nikada nije ni mogao da procesuira.
Kome su jos ameri pomogli? Nikome kod njih jedino postoji vlastiti interes kroz koji oni gledaju citav globus pa naravno i nas koji nismo bili pozeljni. Ono ko fol oni nama pomogli a vratili nas u kameno doba gdje ni drzave nemamo.
vremenska pr..svaka cast..Bozidar citaj!
Bostech 06.08.2008. u 19:22 ================ Vatikan,Njemacka i Amerika su GLAVNI strani cinioci razbijanja i rasparcavanja ex YU.Nije istina d aamericki zlikovci nisu prodavali i dilovali oruzje ve cje toga bilo ihahaaaa Uostalom i vama muslimanima amerikanci su dostavljali ogromne kolicine oruzja,opreme pa i hrane.I ne samo amerikanci vec i Iran,Turska ....itd. Tito je milone puta govorio \"cuvajte bratstvo i jedinstvo i Yugoslaviju kao zjenicu oka svoga\". Jel tako! A Alija titov robijas znamo sta je radio pa robijao a posle robije razarao titove savjete i titovu drzavu.Tito je Aliju i njemu slicne Tudjmana .....trebao pobiti ko kerove lutalice.Danas u Yu i BiH sve bi bilo drugacije bolje i srecnije za svakoga normalnoga insana.
uopste nije bitno dali je imao dogovor ili ne ti ameri ga nisu ni uhvatili onisu ispostovali dogovor ali on je trebao srbiji kao karta za europu i stvar je gotova rasa je tamo gdje mu je i mesto
E bas bi nas predsednik odustao od svih funkicja tek tako... Za koju svrhu vam sluzi mozak.
Samo glup i neuk covjek dozvoljava da drugi manipulisu sa njim,da ga navode da osjeca i radi po njihovim zeljama.Nije uzalud Tito stalno ponavljao \"ucite i samo ucite\".Zaista inteligentan i obrazovan covjek nece dozvolti da to sa njim rade,a pogotovo nece dozvoliti da iga ispuni ogorcenost i mrznja ni prema kome, nece se povoditi ni za cijim ni rijecima,ni djelom, vec ce koristiti zdrav razum.Glupom i lijenom je lako reci mrzim ih i osjecati to isto. Pametan ce se potruditi da sazna i nauci sto vise i o sebi i o drugima.To iziskuje i trud i vrijeme, ali nakon toga ce se super osjecati jer ce saznati da su i oni drugi i divni i zanimljivi i da i oni imaju svoju proslost,sadasnjost i buducnost.Saznace da i medju njima ima kukolja i ispunice ga topli osjecaji za koje je ,na Blkanu imati, potrebna hrabrost,jer kukolj napada sve one koji su bolji od njega, one koji umiju ono zasta je on ne sposoban,da vole i postuju i svoje i tudje. Zlosno je sto su mnogi prirodno inteligentni ljudi dozvolili da im (zbog lijenosti i nedostatka volje da uce)zakrzlja onaj dio mozga zaduzen za zdravo rasudjivanje i da ih zbog toga ispuni mrznja i da se u njima razviju neljudski nagoni.Jos tuznije je to sto su mnogi takvi dozvolili da im ti nagoni i prorade. Jedne je zaostalost navela da mrze, a sad druge zaslijepljenenost bolom i tugom zbog gubitka dragih osoba.Ali poslije kise sunce sija.Tako ce barem vecina progledati i shvatiti da nisu svi isti i da zbog manjine ne treba sve mrziti, vec u proljece da treba njive obradjivati da bi se zima kad dodje lakse prezivjela.
jasno da je dil postojao.također je jasno da nije ništa potpisao , ali je također jasno da je usmeno naređeno da se ne uhapsi, samo se sjetite kako je tokom 97-98 godine se kretao RS u pratnji dva tri automobila i bez problema prolazio preko svih punktova koje je kontrolirao IFOR,SFOR odnosno NATO, koji je pod američkom kontrolom.također je obećano da nikada neće doći do ukidanja RS. Da nije već bi odavno i on i Mladić bili u den Haagu. ŽALOSNO JE DA USA PODRŽAVA ENTITET KOJI JE POČINIO GENOCID. Zbog te politike i pao je ugled USA u svijetu i mnogi ih smatraju glavnim krivcem za mnoge krizne situacije u svijetu.
Neznam koliko je ta vijest tacna ili ne, ali imam osjecaj da bi ovo mogli biti placenici, koji namjerno hoce da svale krivicu na Ameriku. Srbiji je u interesu da dadnu sto losiju reputaciju o Americi. Jednostavno nema logike zasto bi Ameri dali zeleno svijetlo da se Karadzic uhapsi, ako su imali bilo kakav dogovor sa njim. A ako slucajno i jesu onda ga je Holbrooke prevario.
Obratite paznju na \"nezvanicni dogovor sa Kardzicem\", znaci mogu ga okaciti macku o rep. Administracija se promijenila, nista zvanicno nije potpisano, Raso u prdekanu.
Ma nama je uvijek neko kriv ... Srbi, Hrvati, Amerikanci, Francuzi, Njemci, Italijani ... ne daj Boze da smo mi krivi! Nazalost, mi smo ti koji nismo u stanju da prihvatimo realnost i uvijek trazimo greske i krivce u nekom drugom. Mi smo ti koji glasamo za nacionalisticke stranke i onda kukamo kako nam je tesko, kako nas drugi ne vole, kako nam zakuhavaju, kako nam poturaju i kako se nista ne mijenja na bolje. Ma opet se iznervirah ... znas ti nas ... *ebo ti nas!
ja pa nas kao slucajno napali iz srbije. jadni izmanipulisani od strane amera da nas pobiju. kad malo bolje razmislim, mozda bi trebalo suditi amerima u hagu?
Americka administracija je prvo napucala Srbe da ocuvaju Jugoslaviju pa su krisom davali zeleno svjetlo ostalim republikama da se odvoje,pa kada se pocelo kuhati uveli embargo i zatvorili granice te pustili da pocne pokolj i sjedili citavo vrijeme sa strane i \"protivili\'\" se ratu kada su ustvari sve zapoceli. Srbe je vrlo lako manipulisati i zapaliti za rat. Dok smo mi ratovali \"gradjanski rat\" Ameri i EU profitirali su maksimalno. Zavadi pa vladaj.