{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Pentagon stoji iza dogovora o Karadžićevom imunitetu", tvrdi ekspert

F
6.8.2008. u 19:03
0
14
"Pentagon stoji iza dogovora o Karadžićevom imunitetu", tvrdi ekspert
0
"Pentagon stoji iza dogovora o Karadžićevom imunitetu", tvrdi ekspert
Foto: AFP/File
Balkanski naučnik tvrdi kako je osoblje američkog State Departmenta obznanilo da je Holbrooke, pod pritiskom, obećao slobodu vođi bosanskih Srba, javio je u srijedu BIRN–JUSTICE REPORT.
Bivši izaslanik SAD-a u Bosni i Hercegovini Richard Holbrooke sklopio je nezvanični sporazum s Radovanom Karadžićem, garantirajući mu slobodu, otkriva jedan stručnjak govoreći za Balkan Insight.

Charles Ingrao, američki profesor historije, koji se nalazi na čelu dokumentacijske grupe koja se bavi istraživanjem balkanskih ratova, kazao je za Balkan Insight da je Holbrooke “obećao Karadžiću da neće biti uhapšen ukoliko se povuče iz političkog života”.

Ingrao tvrdi kako je, putem posrednika, Holbrooke sklopio dogovor s bivšim vođom bosanskih Srba kako bi ga uklonio s političke scene RS-a.

On je upozorio kako je ipak postojalo malo izgleda da će se pojaviti neki pisani dokaz o tom sporazumu. “Holbrooke nije glup,” rekao je Ingrao. “Nema pisanih tragova o tome.”

Ingrao tvrdi kako je ovu informaciju dobio od nezavisnih izvora u američkom State Departmentu, čija imena nije mogao otkriti. “Ne možemo objaviti njihov identitet, obzirom da su još uvijek vrlo aktivni, te bi se to, u nekim slučajevima, moglo odraziti na njihove karijere,” rekao je.

Ingrao kaže kako Holbrooke nije imao drugog izbora osim da Karadžiću ponudi značajne ustupke vezane za njegovu buduću slobodu.

“Visoko-pozicionirani zvaničnik State Departmenta, koji dobro poznaje Holbrookeove aktivnosti, potvrdio je da je ambasador Holbrooke dao Karadžiću čvrsto obećanje da neće biti uhapšen, a to je ustupak o kome zna i nekoliko drugih zvaničnika iz State Departmenta, koji o tome nisu do sada govorili,” rekao je on.

“Pentagon, uz podršku tadašnjeg predsjednika Billa Clintona, predstavio je Holbrookeu, kao već ‘gotovu stvar’, obećanje kako američke snage neće hvatati haške optuženike,” nastavio je on.

Izjave koje je dao Ingrao dolaze nakon što je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), objavio pismo napisano od strane Karadžića u kome se on poziva na sporazum postignut s Holbrookeom 1996. godine.

Prema Karadžićevom pismu, Holbrooke je obećao vođi bosanskih Srba da ga neće tražiti ili uhapsiti ukoliko se povuče sa političke scene i iz javnoga života.

Holbrooke je kategorično odbio Karadžićeve tvrdnje da mu je obećao da neće biti uhapšen u zamjenu za Karadžićevo povlačenje iz javnog života.

“Pregovarao sam o vrlo teškom sporazumu. On je morao smjesta istupiti s pozicije predsjednika srpskog dijela Bosne i šefa svoje stranke. I on je to uradio,” Holbrooke je kazao u intervjuu za CNN.

“Kada je on nestao, on je objavio tu dezinformaciju tvrdeći da sam se s njim dogovorio da ga nećemo krivično goniti ukoliko nestane. To je bila potpuno netačna izjava,” dodao je Holbrooke.

Američki je State Department također odbacio navode kako je Holbrooke postigao sporazum kojim Karadžiću obećava slobodu.

“Ambasador Holbrooke i mi smo u više navrata jasno rekli kako sa Radovanom Karadžićem nije nikada postignut nikakav sporazum, kojim bi on dobio imunitet od krivičnog gonjenja ili hapšenja,” piše u izjavi objavljenoj 31. jula.

“Nikakva obećanja kojima bi se garantirao Karadžićev imunitet nisu ponuđena u zamjenu za njegovo povlačenje,” kaže se u izjavi.

Navodi o sporazmu između Holbrooka i Karadžića prvi su se put pojavili u BiH sedmičniku Slobodna Bosna prije nekoliko godina. Tada je u sedmičniku pomenuto kako je jedan od izvora ove informacije bio Aleksa Buha, ministar inostranih poslova u Karadžićevoj vladi, koji ga je zamijenio na mjestu lidera Srpske demokratske stranke (SDS) 1996. Buha je tvrdio kako je znao za taj sporazum, tvrdeći kako je čak posjedovao i kopiju pisanog sporazuma, iako sedmičniku nije dao dokaz o posjedovanju iste.

Ingrao se nalazi na čelu američkog ogranka “Inicijative znanstvenika”, a to je program koji uključuje gotovo 300 znanstvenika iz cijeloga svijeta, pri Američkom institutu za mir, a koji rade na utvrđivanju činjenica o padu Jugoslavije.

Bivši komandant NATO snaga u BiH 1995. i 1996., general William Nash, je u međuvremenu izjavio za svjetsku mrežu radio Holandije kako “nikakva posebna naređenja nisu izdata za hapšenje osumnjičenih za ratne zločine Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića”. Dodao je: “Strahovalo se kako bi to destabiliziralo situaciju nakon Daytonskog mirovnog sporazuma.”

Holbrooke je poslan u Beograd sredinom jula 1996. kako bi pregovarao o povlačenju Karadžića i tadašnjeg srbijanskog vođe Slobodana Miloševića. U to vrijeme, mediji su izvijestili kako se, nakon deset sati pregovora, Holbrooke pojavio pred novinaruma, pobjedonosno tvrdeći kako je sporazum postignut. “Od ovoga jutra, Karadžić više nije predsjednik RS-a,” navodno je rekao Holbrooke.

Ingrao kaže kako je bilo vrijeme da se otkrije cijela istina o ovome. On tvrdi da, kao američki direktor inicijative znanstvenika, osjeća “posebnu obavezu da osigura da će vlada SAD-a preuzeti svoj dio odgovornost za dešavanja u BiH”.

Znanstvenici primjećuju kako, za vrijeme svog 18-mjesečnog mandata u BiH, NATO snage nisu uhapsile niti jednog optuženika za ratne zločine.

ICTY je Karadžića tražio zbog genocida, saučesništva u genocidu i zločina protiv čovječnosti. Sud još uvijek zahtijeva hapšenje i izručenje dvojice vodećih srpskih osumnjičenika, odnosno bivšeg vojnog lidera bosanskih Srba, Ratka Mladića, i bivšeg vođu Srba u Hrvatskoj, Gorana Hadžića, podsjeća u srijedu BIRN–JUSTICE REPORT.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: