Svijet
0

Pentagon: SAD nije odgovaran za smrt dvoje Srba u Libiji

FENA
Pentagon
Pentagon
Smrt dvoje uposlenika srbijanske ambasade u Libiji vjerojatno nije nastupila tokom američkog bombardiranja u petak usmjerenog na vođu grupe IDIL, naveo je Pentagon. "Informacije koje imamo ne potkrepljuju tvrdnje Beograda da je dvoje Srba poginulo u bombardiranju", objasnio je glasnogovornik Pentagona Jeff Davis.

Glasnogovornik je rekao da bi na tijelima dviju žrtava, muškarca i žene, čije su fotografije objavljene na društvenim mrežama, morale biti vidljive puno veće ozljede da su stvarno stradali u bombardiranju, koje je nanijelo jako velike štete. Te fotografije "ne pokazuje ozljede koje bismo očekivali od bombardiranje te snage", rekao je i precizirao da nastavljaju proučavati informacije kojima raspolažu.

Smrt dvoje Srba, uposlenika ambasade koji su oteti u novembru, u subotu je premijer Aleksandar Vučić pripisao američkom bombardiranju dan ranije kampa za obuku grupe Islamska država u Libiji.

Američke vlasti su odmah izrazile sumnje i naglasile da su američke bespilotne letjelice sedmicama pratile taj položaj i nisu primijetile prisustvo civila.

U srijedu je direktor CIA-e John Brennan odbio potvrditi smrt jedne do meta tog bombardiranja, Noureddinea Chouchanea alias Sabira, dužnosnika IS koji je odgovoran za napade u Tunisu prošle godine.

U napadu američkih borbenih aviona ubijeno je pedesetak osoba.