Regija
4

Pentagon o smrti srbijanskih diplomata: Nije bilo pokazatelja da u kampu ima i civila

Klix.ba
Pentagon
Pentagon
Sjedinjene Američke Države nisu imale informaciju da u kampu Islamske države, a u kojem je stradalo dvoje srbijanskih diplomata, ima i civila, rekao je glasnogovornik Pentagona Peter Cook.

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država oglasilo se u povodu smrti srbijanskih državljana koji su ubijeni u vazdušnom napadu snaga SAD-a na kamp pristalica Islamske države u Libiji.

"Vidjeli smo izvještaj u kome stoji da je dvoje srbijanskih talaca ubijeno u Libiji. U ovom trenutku nemamo informacije koje bi ukazivale da su njihove smrti posljedice udara koje su vojne snage SAD sprovele protiv pripadnika IDIL-a i kampa Islamske države u Libiji", izjavio je Cook.

On je dodao da su snage SAD-a sedmicama posmatrale kamp i da prema svim pokazateljima u tim trenucima u njemu nije bilo civila.

"Iako okolnosti njihove smrti ostaju nejasne, izražavamo najdublje saučešće srbijanskoj vladi i porodicama ubijenih", kazao je Cook.

Cook je rekao i da će Sjedinjene Američke Države podijeliti sa srbijanskim vlastima sve informacije koje budu imali.

"Kada provodimo operacije, vojska SAD poduzima izuzetno opsežne mjere da bi ograničila rizik od civilnih žrtava i u kampanji protiv IDIL-a nastavićemo to da radimo", saopćeno je iz Pentagona.