Svijet
0

Pentagon: Pjongjang će na kraju ispuniti cilj s nuklearnom tehnologijom

SRNA
U novom izvještaju Pentagona navodi se da će neprestani razvoj nuklearne tehnologije i dalekometnih balističkih projektila dovesti do toga da će Sjeverna Koreja uspjeti da ispuni svoj cilj i da bude u stanju da dijelove SAD gađa atomskim naoružanjem.

U izvještaju, koji je prva procjena Pentagona predata Kongresu, ističe se da razvoj sjevernokorejskog projektila "Taepodong 2" može na kraju dovesti do povećanja dometa, čime bi mogla da pogodi dijelove SAD.

Pentagon podsjeća da je Sjeverna Koreja u decembru prošle godine ispalila višefaznu raketu, koja je u orbitu odnijela satelit i da je taj napredak "dodatno doprinio" razvoju dalekometnih balističkih projektila.

"Sjeverna Koreja i dalje nastavlja razvoj atomskog naoružanja, u koji spada i proba izvršena u februaru. Pjongjang je u stanju da u svako doba izvrši dodatne nukleare probe. Ovaj napredak u radu na sistemima balističkih projektila, uz razvoj nuklearne tehnologije, u skladu je sa ciljem koji je Sjeverna Koreja ranije iznijela, a to je da bude u stanju da pogodi SAD", naglašeno je u izvještaju.

U izvještaju se upozorava da će se Sjeverna Koreja približiti tom cilju, te da će predstavljati sve veću prijetnju po američke snage i njihove saveznike u regionu ukoliko nastavi da vrši probe i usmjerava državne resurse u sporne programe.

U dokumentu je Sjeverna Koreja okarakterisana kao jedan od najvećih bezbjednosnih izazova SAD u regionu zbog napora da razvije nuklearno naoružanje i projektile, prodaje tehnologije za proizvodnju drugim zemljama i spremnosti da "nastavi sa provokativnim i destabilišućim ponašanjem."