{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pazite šta želite

F
5.11.2010. u 14:43
0
5
Pazite šta želite
0
Pazite šta želite
Foto: AFP
Bijesna na Baracka Obamu i ljuta na svijet, Amerika je okrenula leđa predsjedniku koji je obećao da će sve promijeniti, a sada bi mogla okrenuti leđa i globalizaciji, piše u petak Financial Times u osvrtu na protekle izbore u SAD-u.
Statistički podaci pokazuju da je američka ekonomija u proteklih 20 godina zabilježila rast od 60 posto, dok su u istom periodu prihodi srednje klase porasli za manje od deset procenata. Amerikanci su svoj san živjeli zahvaljujući jeftinim kreditima i jeftinoj kineskoj robi, ali je zabava naglo završena globalnim finansijskim krahom.

Uspon republikanaca na proteklim izborima temelji se na populističkom obećanju da će se obračunati s unutarnjim i vanjskim neprijateljima, u koje spadaju bankari, koji su se prodali globalizaciji, imigranti, koji uzimaju posao poštenim Amerikancima, pohlepni industrijalci, koji otvaraju pogone u inostranstvu i Kinezi, koji su preplavili zemlju jeftinom robom.

Prije nego što se Evropljani namršte na ovaj, po mnogima, primitivni američki politički diskurs, neka malo pogledaju kako stoje stvari u njihovoj kući, dodaje Financial Times.

Ugledni Nijemci pišu knjige kojima se sugerira da su turski useljenici po prirodi manje inteligentni, francuski predsjednik protjeruje Rome, a Britanija zatvara vrata imigrantima. Važan je, međutim, pravac koji će zauzeti Amerika, jer je ta zemlja, podsjeća Financial Times, arhitekt globalizacije.

Paradoksalno, zahvaljujući svojim prirodnim bogatstvima i tehnološkom razvoju, Amerika bi, bezbolnije od drugih, mogla da se povuče iza barikada. Čak se i prijatelji Amerike ponekad raduju opadanju njene moći - trebalo bi da paze šta žele, upozorava Financial Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: