Daily Telegraph
0

Politička budućnost Baracka Obame prilično sumorna

FENA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama i njegova stranka pripremaju se za dvije godine političkog rata nakon što su demokrati pretrpjeli jedan od najtežih poraza u skorijoj povijesti, izvještava u srijedu dopisnik The Guardiana iz Washingtona.

Ovi izbori su izbrisali posljednje ostatke euforije koja je pratila pobjedu Baracka Obame na predsjedničkim izborima 2008. godine, a prijete i da potpuno zamrznu politički život u Washingtonu.

Očekuje se da će predsjednik u govoru koji će održati kasnije danas pozvati republikance da s njim sarađuju za dobro čitave zemlje, no, ističe novinar Guardiana, iza scene obje stranke se spremaju za vođenje niza dugotrajnih bitaka u Kongresu i na sudovima koje će potpuno ispuniti preostale dvije godine Obamina predsjedničkog mandata.

Još prije zatvaranja birališta vodeći demokratski političari su, kako piše Daily Telegraph, počeli tražiti glave nekih od najuglednijih članova Obamina najužeg kruga suradnika. Uvjereni da je poraz mogao biti mnogo blaži, oni su frustrirani i bijesni zbog konfuznih poruka koje su biračima upućivane tokom predizborne kampanje demokratskih kandidata.

Stručnjaci koji su savjetovali nekolicinu tih kandidata ocjenjuju da Demokratska stranka iz temelja mora promijeniti ne samo način na koji komunicira s javnošću već i svoju politiku i naglašavaju da je strategija Bijele kuće bila nejasna i pogrešna.

Autor komentara u Daily Telegraphu predviđa da je politička budućnost Baracka Obame prilično sumorna jer je izgubio kontakt sa željama naroda i pao je u nemilost birača.

Amerikanci se posljednjih dana nisu bavili pitanjem ko će pobijediti na ovim izborima jer to je bilo potpuno jasno, već koliku prednost će ostvariti republikanci.

Drugo pitanje je, međutim, daleko zanimljivije, a to je kako je samo dvije godine nakon nezapamćenog uspjeha fenomen Obama doživio tako snažnu imploziju? Pad koji je doživio predsjednik toliko je nevjerojatan da i to predstavlja svojevrstan uspjeh, primjećuje Daily Telegraph.