SAD
0

Sve slabiji rejting Baracka Obame

FENA
Barack Obama s porodicom (Foto: AP)
Barack Obama s porodicom (Foto: AP)
Američka vanjska politika i sve slabiji domaći rejting predsjednika Baracka Obame kako se približava sredini mandata neke su od tema koje smo izdvojili u ponedjeljak britanska štampa.

The Financial Times izvještava o američkom ultimatumu Turskoj da postane, kako piše, "bolji saveznik" ili odustane od američkih bespilotnih letjelica koje želi za borbu protiv kurdskih separatista na granici s Irakom.

List piše da je Obama lično upozorio turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana da "ohladi anti-izraelsku retoriku" poslije intervencije te zemlje protiv konvoja humanitarnih brodova za Gazu, ali još više, da promijeni politiku prema Iranu pošto je u junu Turska glasala protiv rezolucije Ujedinjenih nacija o sankcijama prema Teheranu.

"Ankara mora da pokaže da ozbiljno shvata američke nacionalne interese prije nego što udovoljimo njenom zahtjevu i prodamo joj oružje", rekao je listu jedan zvaničnik Bijele kuće.

Turska želi da kupi američke bespilotne letjelice za borbu protiv kurdskih separatista, koji imaju baze na sjeveru Iraka, a poslije odlaska američkih snaga iz te zemlje 2011. godine.

Više listova analizira situaciju predsjednika Obame čija popularnost u Americi ubrzano opada s približavanjem jesenjih izbora za Kongres.

The Guardian piše da su najnoviji napadi republikanaca na Obamu, zbog toga što je podržao izgradnju džamije par ulica od srušenih tornjeva Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u New Yorku, ilustracija onog sa čime su suočeni on i njegova Demokratska stranka.

Dok Obama tvrdi da je izgradnja džamije dokaz slobode vjeroispovjesti u Americi, njegovi "reakcionarni" protivnici, uz podršku većine anketiranih Amerikanaca, kažu da je to vrijeđanje žrtava napada na tornjeve - bivša kandidatkinja za potpredsjednika Amerike, Sarah Palin, je rekla da bi to "bilo isto kao da Srbi izgrade crkvu u Srebrenici" - i u tome vide svojevrsni dokaz Obaminog "ne-amerikanstva".

Paradoks je u tome što uporedo s ispunjavanjem svojih predizbornih obećanja, poput reforme zdravstvenog osiguranja i bankarskog sektora, Obamina popularnost opada zajedno s potencijalom njegovog preostalog vremena u Bijeloj kući.

On je možda i dalje najpopularniji pojedinačni političar u Americi ali to neće spriječiti poraz njegove stranke na jesenjim izborima i blokadu njegovih inicijativa, barem do sljedećih predsjedničkih izbora za dvije godine, konstatuje Guardian.