Pakistan
31

Partija Imrana Khana dobila najviše glasova na izborima: Bivši premijer ne gubi podršku uprkos presudi

S. Š.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Saveznici Imrana Khana, bivšeg pakistanskog premijera koji je osuđen na 24 godine zatvora, ostvarili su sjajne rezultate na izborima te će tako u parlamentu imati najveći broj mandata.
Kandidati koje podržava Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), stranka koju vodi Khan koji sada služi kaznu u zatvoru, odnijeli su zadivljujuću pobjedu nakon izbora održanih u četvrtak, što je suprotno svim očekivanjima da će trostruki bivši premijer Sharif, i njegova Pakistanska muslimanska liga (PML-N) lako osvojiti većinu.

Izbori u Pakistanu zabilježili su rekordnu izlaznost, a najveći broj glasača je upravo podržao Khana i PTI. Sa više od tri četvrtine glasova prebrojanih za 265 mjesta u nacionalnoj skupštini, kandidati koje podržava PTI osvojili su preko 90 mjesta, PML-N 69, a Pakistanska narodna partija (PPP) 52.

Međutim, bez proste većine, analitičari su se složili da bi za PTI bio izazov da formira vladu. Zbog odluke izborne komisije, kandidatima PTI-a također nije bilo dozvoljeno da vode kampanju pod imenom ili simbolom svoje stranke, pa su morali biti registrovani kao nezavisni.

No i pored ovakvih preliminarnih rezultata, protukandidat Nawaz Sharif je večeras održao pobjednički govor. On je sugerisao da će naredna vlada, ukoliko dogovor bude postignut, biti sačinjenja kao koalicija PML-N, zajedno sa PPP-om i drugim manjim strankama - ali bre Khanovog PTI-ja.

Iste ove stranke koje je Sharif naveo da bi mogle činiti buduću vladu su se udružile u koaliciji 2020. godine kako bi zbacile Khana kada je bio premijer dvije godine kasnije.

S druge strane, lideri PTI-ja su uzvratili Sharifu tvrdeći da on nema pravo da proglasi pobjedu niti da sada govori o formiranju vlade.

Podsjetit ćemo, Khan je uhapšen u augustu prošle godine, a prošle sedmice je dobio čak tri zatvorske kazne kojim bi mogao biti iza rešetaka i više decenija.

Njegova popularnost je, međutim, porasla posljednjih mjeseci prvenstveno zbog toga što je javnost negodovala time što se vojska miješa u politiku, piše Guardian.