Porasle tenzije
0

Pakistan izveo zračne napade na teritoriju Afganistana, Talibani uzvratili pucanjem preko granice

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pakistan je tokom noći pokrenuo zračne napade unutar Afganistana, dok su Talibani nekoliko sati kasnije tvrdili da su pucali preko granice. Pakistan je rekao da su cilj napada bile naoružane skupine koje su se skrivale u pograničnim regijama. Talibani tvrde da je ubijeno osam žena i djece.

"Oko 3:00 ujutro, pakistanski avioni bombardovali su civilne domove u pokrajinama Khost i Paktika blizu granice s Pakistanom. Talibanska vlada oštro osuđuje ove napade i ovu bezobzirnu akciju naziva kršenjem i napadom na suverenitet Afganistana. Takvi incidenti mogu imati vrlo loše posljedice koje će biti izvan kontrole Pakistana". rekao je glasnogovornik Talibana Zabihullah Mujahid u izjavi.

Udari dolaze nakon što je sedam pakistanskih vojnika ubijeno u napadu unutar pakistanskog teritorija u subotu, zbog čega je predsjednik zemlje Asif Ali Zardari obećao odmazdu.

"Pakistan je odlučio da ko god uđe u naše granice, domove ili zemlju i počini teror, mi ćemo na njih snažno odgovoriti, bez obzira ko je i iz koje zemlje", rekao je dok je prisustvovao sahrani vojnika.

Afganistansko ministarstvo odbrane tvrdilo je kasnije u ponedjeljak da je pucalo preko granice na pakistanske položaje. Islamabad još nije komentirao tvrdnju.

Područja uz granicu dugo su bila uporište za militantne skupine poput pakistanske domaće talibanske skupine Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), koja djeluje preko porozne granice s Afganistanom.

Analitičari kažu da su se militanti u bivšim plemenskim područjima ohrabrili nakon povratka talibana na vlast, a TTP vodi rastuću kampanju protiv sigurnosnih dužnosnika. Talibani poriču pružanje utočišta pakistanskim militantima.

Godine 2022. godine talibanske vlasti rekle su da su pakistanski vojni helikopteri izveli napade duž afganistanske strane granice ubivši najmanje 47 ljudi.

TTP je izdao službenu izjavu u kojoj negira da su udari u ponedjeljak bili usmjereni na tu skupinu, rekavši da njihovi članovi djeluju unutar Pakistana.

Međutim, izvor TTP-a koji je razgovarao s AFP-om pod uvjetom anonimnosti jer nije bio ovlašten razgovarati s medijima, rekao je da je u napadima u Paktiki i Khostu poginulo najmanje devet ljudi.