Svijet
0

Parlamentarni izbori u Turskoj: Zatvorena biračka mjesta

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Biračka mjesta su zatvorena u 17 sati po lokalnom vremenu u Turskoj, gdje su birači pozvani da izaberu 550 poslanika, na ključnim izborima za ambicije šefa islamsko-konzervativne države Recepa Tayyipa Erdogana.

Na glasačkim mjestima, koja su otvorena u 05.00 sati po srednjoevropskom vremenu, brojanje glasova bi trebalo početi ubrzo. Rezultati bi trebalo da budu poznati u toku večeri.

Nijedan značajan incident nije prijavljen u toku dana, nakon napete kampanje i poremećene bombaškim napadom koji je koštao života u petak dvije osobe, a povrijeđeno je još stotinjak u toku skupa prokurdske stranke u Dijarbakiru (na jugoistoku zemlje).

Stranka na vlasti AKP bi trebalo da odnese pobjedu, a ankete daju stranki od 40 do 42 posto glasova, što je pad u poređenju s 2011. godinom (49,9 posto).

Predsjednik se nada velikoj pobjedi AKP-a, najmanje 330 od 550 mjesta, da bi se reformirao ustav i ojačale njegove ovlasti. Međutim, posljednje ankete javnog mnjenja ukazuju da neće uspjeti.

Gotovo 54 miliona birača je pozvano da glasa u nedjelju, u zemlji u kojoj je tradicionalno visoko učešće na parlamentarnim izborima, oko 80 posto.

Ako ishod bude neodlučan, tursko civilno društvo će se mobilizirati kao nikada da bi spriječilo svaku prevaru.

Više od 40.000 dobrovoljaca i članova nevladinih organizacija je nadgledalo širom zemlje transparentnost glasanja.