BiH
0

Parlamentarni izbori u Turskoj: Pobjednička partija odlučuje o izmjenama Ustava

Piše: E. F.
(Foto: EPA)
(Foto: EPA)
Danas se u Turskoj održavaju parlamentarni izbori na kojima će se za prevlast boriti 31 politička stranka. Pobjednička partija bit će ta koja će mijenjati Ustav ove zemlje, javlja BBC.

Građani Turske će ponovno u manje od 15 mjeseci već treći put izaći na birališta, kako bi izabrali zastupnike Velike narodne skupštine Turske, koja broji 550 zastupnika. U mjesecu martu 2014. održani su lokalni izbori, a predsjednički izboru u augustu 2014.godine.

31 politička stranka će se nadmetati za glasove 56.641.000 birača, od toga 53.765.000 u Turskoj te 2.876.000 u inostranstvu. Izborni prag je 10 posto.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan, predsjednik partije AKP, koji je prvi puta došao na vlast kao premijer ove zemlje u 2003. godini, želi dobiti većinu kako bi Tursku transformisao u predsjedničku republiku.

AKP ili Stranka pravde i razvoja je snovana 2001.godine. Predsjednik stranke je sadašnji premijer Ahmet Davutoglu. Od mjesta za 550 članova koliko turski parlament broji, AKP teži osvojiti 400.

AKP je posljednjih godina, i na gotovo svakim izborima do sada, fokus stavljala na ekonomska pitanja, što im je i donosilo glasove i pobjede te im je ekonomski uspjeh zemlje najjači adut i na ovim izborima.

No, zastupnici Kurda bi mogli preći izborni prag od deset posto i ući u parlament.

Lijevo krilo HD partije nada se da će osvojiti prvi put mjesta u parlamentu i na taj način uskratiti mjesta Erdoganovoj partiji i poremetiti njegove planove da promijeni Ustav i prebaci ovlasti premijera na predsjednika zamlje.