{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Papin brat ne zna za slučajeve seksualnog zlostavljanja dječaka

S
7.3.2010. u 20:04
0
17
Papin brat ne zna za slučajeve seksualnog zlostavljanja dječaka
0
Papin brat ne zna za slučajeve seksualnog zlostavljanja dječaka
Foto: AP
Georg Ratzinger, brat pape Benedikta Šesnaestog, rekao je da ništa ne zna o slučajevima seksualnog zlostavljanja dječaka, članova čuvenog crkvenog hora na jugu Njemačke, koji on vodi već skoro tri decenije.
"Nikad ništa nisam znao o tome", rekao je Ratzinger italijanskom listu "La Repubblica" i dodao da je riječ o događajima od prije 50 ili 60 godina, te da je to potpuna druga generacija sa kojom nema nikakve veze.

Ratzinger je rekao da su sada na čelu fondacije i hora potpuno drugi ljudi i da je potpuno spreman da se pojavi pred sudom, ukoliko vlasti to budu smatrale neophodnim.

Direktor i kompozitor Frantz Witenbrunck, bivši učenik internata u kome je djelovao hor Domspacen rekao je da je riječ "o genijalnom i dovitljivom sistemu sadističkih kazni povezanih sa seksualnim zadovoljstvom u školi".

On je optužio bivšeg direktora škole da je "odvodio dvojicu ili trojicu dječaka u njegovu sobu naveče, dajući im vino, a onda je sa njima masturbirao".

Vitenbrink je za sutrašnje izdanje Spiegla rekao da se znalo šta se dešava u toj školi i da ne može da shvati kako papin brat Georg Ratzinger, koji je bio glavni kapelan od 1964. godine, nije o tome ništa znao.

Optužbe o seksualnom zlostavljanju dječaka članova hora dio su šireg seks skandala koji potresa njemačku Katoličku crkvu. Osim ovog pominju se i slučajevi zlostavljanja djece u velikom broju institucija, uključujući monašku školu u južnom gradu Etalu.

Govoreći o eventualnim posljedicama ovog skandala, Ratzinger je izrazio zabrinutost zbog mogućeg "animoziteta prema Crkvi", kao i osjećaja "ozlojeđenosti i neprijateljstva".

"Čini se da iza ovih priznanja postoji jasna namjera govoriti protiv Crkve", rekao je Ratzinger.

Prema pisanju list "La Repubblica" Ratzinger je govorio o tome sa svojim bratom papom Benediktom tokom nedavne posjete Rimu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: