{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nove optužbe protiv sveštenstva u Bavarskoj

S
23.3.2010. u 15:16
0
3
Nove optužbe protiv sveštenstva u Bavarskoj
0
Nove optužbe protiv sveštenstva u Bavarskoj
Rim
U biskupiji Regenzburg, u pokrajini u kojoj je rođen papa Benedikt Šesnaesti, u Bavarskoj, potvrđeno je novo zlostavljanje djece, za šta su optuženi četiri sveštenika i dvije časne sestre.
Biskupija je najavila da će državnom tužiocu predati svaki konkretan krivični dokaz iako je slučaj, prema zakonu, zastario.

Osumnjičeni za seksualno zlostavljanje suspendovani su i očekuje se pokretanje istrage protiv njih.

"Tokom protekle dvije sedmice otkrivena je velika nepravda koju su počinili članovi sveštenstva. Upućujemo naše saosjećanje žrtvama ovih prekršaja i njihovim porodicama. Duboko žalimo zbog onoga što su sveštenstvo i članovi crkve učinili djeci i mladim ljudima i tražimo oproštaj", navodi se u saopštenju iz biskupije.

Jedan od četiri sveštenika živi u Regenzburgu, dok je biskupija ostalo troje obavijestila o optužbama. Časne sestre pate od demencije i jedva da mogu da reaguju.

Većina navodnih incidenata desila se sedamdesetih godina prošlog vijeka i smatra se da je jedan slučaj bio 1984. godine.

Nove optužbe pojavile su se usljed niza navoda o seksualnom i fizičkom zlostavljanju u horu u Regenzburgu, benediktinskoj manastirskoj školi u Etalu i školi u Burghauzenu.

Navodno je posljednjih nekoliko decenija više od 250 osoba bilo zlostavljano u školama pod kontrolom crkve.

Vijesti o zlostavljanju u Regenzburgu posebno su osjetljive, jer je papa Benedikt tamo predavao teologiju u periodu od 1969. godine do 1977. godine, dok je njegov brat Georg Racinger rekao za sebe da je šamarao dječake u horu koji je predvodio.

Analitičari navode da se tokom vikenda papa u zvaničnom pismu izvinio zbog slučajeva zlostavljanja u irskoj katoličkoj crkvi, ali da nije pominjao optužbe iznesene u Njemačkoj i drugim zemljama, što je razočaralo mnoge vjernike u njegovoj rodnoj zemlji koji su se nadali makar kratkom komentaru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: