{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nove optužbe protiv sveštenstva u Bavarskoj

S
23.3.2010. u 15:16
0
3
Nove optužbe protiv sveštenstva u Bavarskoj
0
Nove optužbe protiv sveštenstva u Bavarskoj
Rim
U biskupiji Regenzburg, u pokrajini u kojoj je rođen papa Benedikt Šesnaesti, u Bavarskoj, potvrđeno je novo zlostavljanje djece, za šta su optuženi četiri sveštenika i dvije časne sestre.
Biskupija je najavila da će državnom tužiocu predati svaki konkretan krivični dokaz iako je slučaj, prema zakonu, zastario.

Osumnjičeni za seksualno zlostavljanje suspendovani su i očekuje se pokretanje istrage protiv njih.

"Tokom protekle dvije sedmice otkrivena je velika nepravda koju su počinili članovi sveštenstva. Upućujemo naše saosjećanje žrtvama ovih prekršaja i njihovim porodicama. Duboko žalimo zbog onoga što su sveštenstvo i članovi crkve učinili djeci i mladim ljudima i tražimo oproštaj", navodi se u saopštenju iz biskupije.

Jedan od četiri sveštenika živi u Regenzburgu, dok je biskupija ostalo troje obavijestila o optužbama. Časne sestre pate od demencije i jedva da mogu da reaguju.

Većina navodnih incidenata desila se sedamdesetih godina prošlog vijeka i smatra se da je jedan slučaj bio 1984. godine.

Nove optužbe pojavile su se usljed niza navoda o seksualnom i fizičkom zlostavljanju u horu u Regenzburgu, benediktinskoj manastirskoj školi u Etalu i školi u Burghauzenu.

Navodno je posljednjih nekoliko decenija više od 250 osoba bilo zlostavljano u školama pod kontrolom crkve.

Vijesti o zlostavljanju u Regenzburgu posebno su osjetljive, jer je papa Benedikt tamo predavao teologiju u periodu od 1969. godine do 1977. godine, dok je njegov brat Georg Racinger rekao za sebe da je šamarao dječake u horu koji je predvodio.

Analitičari navode da se tokom vikenda papa u zvaničnom pismu izvinio zbog slučajeva zlostavljanja u irskoj katoličkoj crkvi, ali da nije pominjao optužbe iznesene u Njemačkoj i drugim zemljama, što je razočaralo mnoge vjernike u njegovoj rodnoj zemlji koji su se nadali makar kratkom komentaru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: