Svijet
0

Papa u Tirani: Krenite ka novim horizontima poput orla na albanskoj zastavi

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Papa Franjo održao je danas svetu misu pred više stotina hiljada građana na Trgu Majka Tereza u centru Tirane.

Poglavaru Rimokatoličke crkve su pri služenju mise pomagala dva kardinala, 18 biskupa, 240 svećenika, 10 bogoslova i četiri đakona. Nakon mise uslijedila je propovijed Svetog oca i njegov govor.

U govoru nakon mise papa je poželio mir albanskom narodu i ponovio da je Albanija bila zemlja mučenika.

"Mnogo biskupa, svećenika i vjernika laika platili su svojim životima svoju vjernost”, kazao je papa.

Podsjetio je na desetine godina patnji i egzekucija protiv katolika, ortodoksa i muslimana za vrijeme komunističkog režima. On je naglasio da mnogo hrišćana nije pokleknulo pred prijetnjama nego je bez oscilacija nastavilo započet put. Sveti otac je rekao da su "luke Albanije danas otvorene i da napreduje period novog misionara za sve one koji čine dio Božijeg naroda".

Poručio je Albancima da, poput orla na njihovoj zastavi, nikada ne zaborave svoje gnijezdo i svoje rane, ali da hodaju i lete visoko ka novim horizontima. Papa je pozvao sve mlade, koji su budućnost Albanije, da svoj život grade uz Isusa Hrista, da kažu ne, nasilju i da kažu da, kulturi druženja i solidarnosti među ljudima.

Prethodno je papu u Predsjedništvu Albanije uz najviše državničke počasti dočekao predsjednik Bujar Nishani. Papu je pozdravila Garda Republike Albanije i intonirane su himne dvije zemlje. U govoru održanom u Predsjedništvu, papa Franjo je Albaniju nazvao zemljom heroja i mučenika, koji su položili život za nezavisnost zemlje i koji su svoju vjeru posvjedočili u najtežem periodu progona.

Sveti otac je istakao da je vjerska sloboda osnovni uslov za ekonomsko socijalni razvoj zemlje, te da ljudi treba da poštuju razlike i da poštuju jedni druge. On je ocijenio da suživot među vjerskim zajednicama u Albaniji ima neprocjenjivu vrijednost za mir i da zato vjerski suživot treba njegovati i razvijati svakoga dana.

Predsjednik Bujar Nishani je u svom govoru istakao da posjeta pape Albaniji predstavlja historijski događaj za zemlju, naciju i sve Albance gdjegod da se nalaze. Nishani je istakao da su Albanci star narod, koji je sa generacije na generaciju prenosio međuvjersko poštovanje.

"Vjerske zajednice su znale da budu snažne i tokom perioda surovog komunizma", kazao je Nishani dodavši da je Albanija za 24 godine slobode mnogo uradila i da je postala članica NATO-a i da je stigla do statusa kandidata za članstvo u EU.

Od Predsjedništva do centralnog trga papa Franjo je prošao u bijelom otvorenom autu gdje ga je pozdravio veliki broj građana.

Papa je jutros stigao u jednodnevnu posjetu Albaniji. Na Međunarodnom aerodromu “Majka Tereza" u Tirani papu je dočekao premijer Albanije Edi Rame, članovi njegovog kabineta i predstavnici Katoličke crkve. Premijer Rama je u VIP salonu aerodroma u kratkom razgovoru poželio dobrodošlicu papi gdje mu je uručio i simboličan poklon Bokal zemlje.

U poslijepodnevnim satima papa Franjo će ručati sa albanskim biskupima i sastati se sa liderima vjerskih zajednica u Albaniji. Tokom boravka u Albaniji papa će u pratnji predstavnika albanskih dobrotvornih društava posjetiti i štićenike doma za nezbrinutu djecu “Centro Betania”.