Papa pozvao crkvene vođe da odbace suparništva

F
FENA
15.2.2013. u 09:59
0
4
Papa pozvao crkvene vođe da odbace suparništva
0
Papa pozvao crkvene vođe da odbace suparništva Papa Benedict XVI (Foto: Arhiv/AFP)
Papa Benedikt XVI pozvao je u četvrtak vođe Katoličke crkve da na stranu stave lična suparništva i da misle jedino na jedinstvo vjere.
Ta poruka, kakva postoji u njegovim izjavama i prije i poslije šokantnog saopćenja kojim je u ponedjeljak najavio da odlazi, zvuči kao prikriven prijekor vodećim kardinalima koji se nadmeću za utjecaj na konklavama za izbor novog pape.

Njegovi neodređeni komentari možda sugeriraju i da je interna vatikanska borba za vlast bila razlog da učini nešto što se ne pamti već šest stotina godina.

Benedikt (85) odstupit će 28. februra i zatim će, sredinom marta početi konklave, izbor novog pape iza zatvorenih vrata: zasad nema očitih kandidata, a nekoliko je grupa koje su već počele iznositi svoje zamisli o tome ko bi, ili kakav novi papa trebao biti.

Njemački papa je u srijedu pozvao vjernike da "pokažu lice Crkve i kako je to lice katkad izobličeno". "Posebno mislim na grijehe protiv jedinstva Crkve, na podjele u tijelu Kristovu", rekao je.

"Prevladavanje individualizma i suparništva znak je poniznosti", dodao je na posljednjoj javnoj misi u bazilici sv. Petra.

Italijanska štampa čiji promatrači stanja u Vatikanu važu svaku riječ koju ovih dana izgovori Benedikt XVI, uhvatili su se izraza "izobličeno lice" i "suparništvo", a milanski Corriere della Sera te je riječi nazvao "signalima poslanima konklavama".


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: