Inauguracija u Vatikanu
38

FOTO / Papa Franjo zvanično stupio na dužnost i pozvao na zaštitu slabih

Anadolija
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo (Foto: AFP)
Danas je u Rimu svečano ustoličen papa Franjo.

Nakon inauguracije koja je obavljena na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, novoizabrani papa Franjo i službeno je počeo obavljati dužnost vrhovnog poglavara Rimokatoličke crkve, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Misu, koja je počela u 9:30 sati po lokalnom vremenu, pratilo je skoro milion ljudi iz cijelog svijeta. Papa je prije mise obišao trg u otvorenom automobilu bez zaštite od neprobojnog stakla i blagoslovio okupljene vjernike, a mnogi su uzvikivali "Neka živi papa".

Često se zaustavljao da pozdravi pojedine ljude, poljubio je nekoliko beba i blagoslovio jednu osobu sa invaliditetom. Nosio je jednostavnu bijelu odoru i crne cipele, kao kontrast luksuznoj i pompeznoj odjeći koju je u javnosti nosio njegov prethodnik. Ceremonija u bazilici Svetog Petra skraćena je na dva sata.

Na početku mise kardinal Angelo Sodano uručio je papi Franji Ribarov prsten.

Papa, koji je uzeo ime po ugledu na Franju Asiškog, zaštitnika siromašnih, poručio je da treba živjeti u čestitosti i prijateljstvu, u povjerenju i dobru i da je sve to povjereno čovjeku, čuvaru Božijih darova.

Papa je u inauguracionom govoru pozvao na zaštitu najslabijih i siromašnih u društvu i naglasio da će, u protivnom, biti otvoren put smrti i uništenju.

U poruci svjetskim liderima, novi papa je pozvao svjetske lidere da "štite jedni druge i životnu okolinu".

"Ne zaboravimo da mržnja, zavist i gordost opterećuju naše živote", rekao je papa Franjo.

On je poslije ceremonije izašao iz bazilike u koloni kardinala koji su pozivali svece da podrže novog papu i njegove prethodnike.

Mnogi od okupljenih vjernika gaje velike nade u vezi sa papom Franjom, koji se, kao prvi jezuita na ovom položaju, već izdvojio skromnijim ponašanjem u poređenju sa svojim prethodnicima.

Foto: AFP
Foto: AFP
Inauguraciji pape Franje, koji je izabran na tu dužnost 13. marta, prisustvovali su brojni svjetski lideri, poput italijanskog predsjednika Giorgija Napolitana, premijera Marija Montija, zatim zamjenika američkog predsjednika Joea Bidena, argentinske predsjednice Cristine Kirchner, brazilske predsjednice Dilma Rousseff, zamjenika turskog premijera Bekira Bozdaga i drugih. Inauguraciju pape pratili su predstavnici različitih organizacija iz 132 zemlje.

Papa Franjo se nakon inauguralne mise vratio u Baziliku Svetog Petra gdje će primiti predstavnike drugih vjerskih zajednica i brojne političke dužnosnike.

U Vatikanu su povodom inauguracije pape poduzete vrlo oštre mjere sigurnosti. Osim velikog broja policajaca koji su se našli na Trgu Svetog Petra i nadgledanja cijelog događaja iz zraka, na krovovima okolnih zgrada postavljeni su snajperisti.

Osobe koje su stigle kako bi prisustvovale inauguraciji, morale su proći kroz veoma oštre kontrole uključujući detektore metala. Zračni prostor iznad Rima tokom ceremonije inauguracije bio je zatvoren za saobraćaj.