Svijet
4

Papa Franjo: Vrijeme je za okončanje izraelsko-palestinskog nesporazuma

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Vrijeme je da se okonča nesporazum između Izraela i Palestine i da se na Bliskom Istoku živi u miru i sigurnosti, poručio je poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo, nakon sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom. 

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s Abbasom u Betlehemu, papa Franjo se dotakao mirovnih pregovora između Izraela i Palestine, rekavši da je uspostavljanje mira cilj i Vatikana. 

"Najiskrenije želim kazati da je vrijeme za okončanje neprihvatljivog nesporazuma na relacije Izraela i Palestine. Povećanje napora koji imaju za cilj pravdu i mir su za svačije dobro. Vrijeme da svi hrabro nastupaju za mir i dobrotu", rekao je Papa Franjo.

Obraćajući se predsjedniku Abbasu, papa Franjo je izrazio svoje zadovoljstvo i čast povodom sastanka "na mjestu rođenja Isusa", zbog čega je svoje zadovoljstvo kasnije iznio i palestinski predsjednik Mahmud Abbas. 

Abbas je boravak pape Franje u Palestini okarakterisao kao historijsku posjetu, naglasivši kako su Vatikan i Palestinu spojile duhovne i vjerske veze, kao i prijateljski odnosi. 

Kazavši kako je tokom sastanka papu Franju informisao o posljednjem stanju u mirovnim pregovorima na relaciji Izraela i Palestine, Abbas je kazao da su mirovni pregovori suočeni sa izgradnjom jevrejskih naselja kao i napadima na muslimanske i kršćanske vjerske objekte. 

Abbas je dodao da je Palestina učinila mnogo za mir i prihvatila formiranje države prema granicama iz 1967. godine. Obraćajući se papi Franji, Abbas je rekao:

"Vidjeli ste zid koje su izgradile izraelske okupacione snage. Nama je potrebno da izgradimo komunikacione mostove, daleke od neprijateljstva i mržnje. Mi smo narod koji želi slobodu, ne tražimo nemoguće. Vjerujemo u vaše aktivnosti i rad i jako smo zadovoljni svim vašim naporima za uspostavljanje mira u ovoj regiji". 

Planirano je da će papa Franjo tokom posjete Palestini ručati s porodicama koje borave u izbjegličkom kampu te posjetiti crkvu Bazilika rođenja Isusova, nakon čega će iz Betlehema otputovati u posjetu Izraelu, javlja novinar Anadolu Agency (AA).