Ponovo prekida tradiciju
2

Papa Franjo će misu služiti u zatvoru i zatvorenicima prati noge

Klix.ba
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo ponovo će prekinuti tradiciju. On će misu povodom Velikog četvrtka služiti u zatvoru za maloljetnike Casal del Marmo u Rimu, umjesto u bazilici Svetog Petra ili Ivana Lateranskog.

Papa Franjo, koji je već dobio nadimak "Nepredvidivi papa", misu će služiti u zatvorskoj kapeli te oprati i poljubiti noge dvanaestorici zatvorenika, što je gesta koja obilježava Isusovu poniznost prema svojim apostolima na Posljednjoj večeri, u noći prije nego je razapet na križ, objavile su svjetske agencije.

Odluka pape Franje da prekine tradiciju iznenadila je dužnosnike u Vatikanu, no on nastavlja svoju "tradiciju" s obzirom da je u Argentini prao noge oboljelim od AIDS-a te razgovarao s prostitutkama.

On je i kao kardinal često održavao mise povodom Velikog četvrtka u domovima za stare i oboljele, u zatvorima i bolnicama te živio jako skromno.

Veliki četvrtak je spomendan Isusove posljednje večere. Slavi se u četvrtak prije Uskrsa. Veliki četvrtak do Mise večere Gospodnje je ujedno i zadnji dan korizme.

Inače, papa Franjo susrest će se u subotu sa svojim prethodnikom papom Benediktom XVI. Helikopterom će otputovati u dvorac Gandolf koji se nalazi južno od Rima i gdje papa emeritus Benedikt XVI boravi otkako se povukao s dužnosti poglavara Rimokatoličke crkve.