Poglavar katoličke crkve
52

Papa Franjo: Abortus je nalik na angažovanje plaćenog ubice

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Žene koje obave abortus "poput su ljudi koji angažuju plaćene ubice da rješavaju probleme", poručio je u srijedu papa Franjo vjernicima okupljenim na Trgu Svetog Petra.

"Kako čin koji uništava život u nastajanju, nevin i bespomoćan, može biti terapeutski, civiliziran ili jednostavno human?", izjavio je Franjo u svom sedmičnom obraćanju javnosti.

"Pitam vas: je li ispravno ugasiti ljudski život kako biste riješili problem?", upitao je Papa. Dok su vjernici uzvikivali "ne", Papa je zaključio: "To je kao da angažujete plaćenog ubicu da riješi problem".

Iako se u javnosti smatra znatno liberalnijim od svojih prethodnika, Franjo nije promijenio stav Crkve prema planiranju porodice i seksu.

Njegovi komentari o usijanim temama ipak su rijetki i on tvrdi da bi se Crkva manje trebala posvećivati provođenju doktrine a više na prilaženju onima koji su se udaljili od nje i koji su u potrebi.

U aprilu je čelnik 1,3 milijarde katolika u svijetu izjavio da pomaganje siromašnima i obespravljenima treba biti značajno kao i borba protiv abortusa, prenosi dpa.