{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Papa Benedikt XVI doputovao u posjet Španiji

F
18.8.2011. u 12:50
0
5
Papa Benedikt XVI doputovao u posjet Španiji
0
Papa Benedikt XVI doputovao u posjet Španiji
Papa Benedikt XVI
Papa Benedikt XVI doputovao je u četvrtak u četverodnevni posjet Španiji koji će kulminirati u nedjelju velikom misom na aerodromu Cuatro Vientos u Madridu na kojoj se očekuje dva miliona ljudi, prenose agencije.
Papa će u Madridu sudjelovati na 26. Svjetskom danu mladih koji je počeo u utorak i traje do nedjelje, a na kojemu se očekuje prisustvo više od milion mladih katolika iz 193 zemlje svijeta.

Oko pet hiljada ljudi okupilo se u srijedu navečer u središtu Madrida prosvjedujući protiv troškova Papinog posjeta u vrijeme ekonomske krize u zemlji i vladinog nametanja strogih mjera štednje. Prosvjednici su se sukobili s policijom, a tom je prilikom lakše ozlijeđeno jedanaest osoba, a sedam je uhapšeno.

Troškovi Papina boravka u Španiji izazvali su lavinu kritika različitih grupa, od ateista, nezadovoljne omladine, aktivista za prava homoseksualaca, pa sve do čak i nekih svećenika. Oni smatraju da troškovi iznose 100 miliona eura, što je vlada opovrgla, ali nije objavila svoj iznos.

Prosvjednici, koji su nosili transparente "Ništa za Papu iz moga poreza" i "Papa putuje, Papa plaća", kažu da nemaju ništa protiv Papina dolaska, ali im smeta što to plaćaju iz vlastita džepa.

Papin posjet i Svjetski dan mladih osiguravat će više od 10.000 redara a 30.000 volontera će se pobrinuti za internu organizaciju. Organizatori ističu da porezni obveznici neće imati nikakvih troškova zbog skupa, i da bi trebao donijeti 100 miliona eura španskim firmama i trgovinama. Sami hodočasnici snose 70 posto troškova, a ostatak privatni sponzori, kažu organizatori koji procjenjuju da će susret stajati između 55 i 62 miliona eura.

Nešto ranije je obavljeno kako će svećenici koji će ispovijedati mlade na skupu katoličke omladine u Madridu ove sedmice moći mladim hodočasnicima, prema posebnom odobrenju Vatikana, oprostiti grijeh pobačaja.

Prekid trudnoće je grijeh koji se prema crkvenom zakonu kažnjava ekskomunikacijom. "Ovaj (ustupak) je odobren kako bi vjernicima koji će prisustvovati proslavama Svjetskog dana mladih bilo lakše uživati u plodovima božanske milosti", navodi se u izjavi madridske nadbiskupije.

U madridskom parku Retiro, gdje će se u subotu održati masovna ispovijed, podignuto je 200 montažnih bijelih kabina za ispovijedi. U tim će kabinama svećenici na raznim jezicima slušati ispovijedi mladih hodočasnika koji će u Španiju doći iz 193 zemlje širom svijeta.

Papa Benedikt XVI. u jednoj će od tih kabina slušati ispovijedi troje hodočasnika u subotu ujutro, uoči mise na kojoj će sudjelovati 6000 ministranata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: