Odlazi 28. februara
640

Papa Benedict XVI podnosi ostavku

Klix.ba
Papa Benedict XVI (Foto: Arhiv/AFP)
Papa Benedict XVI (Foto: Arhiv/AFP)
Papa Benedict XVI podnosi ostavku, izvijestila je talijanska novinska agencija Ansa.

Nije poznato zbog čega je papa odlučio odstupiti s mjesta poglavara Rimokatoličke crkve. Kako piše BBC, papa Benedict XVI odlazi krajem mjeseca.

"Papa je najavio da će napustiti svoju službu 28. februara", kazao je glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi.

Sve manje snage

Svoju odluku papa je saopćio tokom sastanka kardinala u Vatikanu.

"Nakon što sam nekoliko puta pred Bogom ispitao svoju savjest, posve sam siguran da zbog poodmakle životne dobi nemam dovoljno snage da obnašam svoju dužnost. U današnjem svijetu u kojem se sve brzo mijenja i potresenom pitanjima od iznimne važnosti za život vjere, potrebna je snaga uma i tijela za vođenje Crkve, a posljednjih mjeseci u meni ima sve manje snage te sam morao priznati da nisam sposoban da adekvatno obnašam povjerenu dužnost. Iz tog razloga, potpuno svjestan ozbiljnosti svog postupka, izjavljujem kako se povlačim s mjesta nasljednika Svetog Petra", kazao je papa.

Podsjetimo, papa je prošle godine počeo koristiti štap koji mu je olakšavao kretanje, a mediji su pisali da ima dosta poteškoća kada treba pročitati pripremljeni govor.

Joseph Ratzinger (85) postao je papa Benedikt XVI u aprilu 2005. nakon smrti pape Ivana Pavla II.

Kada je izabran imao je 78 godina te je bio jedan od najstarijih izabranih poglavara Rimokatoličke crkve u historiji.

Joseph Alois Ratzinger rođen je 16. aprila 1927. godine u Marktlu u Njemačkoj. Zaredio se 1951. godine, a doktorirao je teologiju 1953. te radio kao univerzitetski profesor. Ubrajan je u "progresivne" teologe. Nadbiskupom i kardinalom je imenovan 1977. godine. Bio je jedan od najbližih saradnika svoga prethodnika Ivana Pavla II, a za poglavara Rimokatoličke crkve je izabran 19. aprila 2005.

Od 28. februara mjesto pape će biti prazno i morat će biti sazvana Konklava radi izbora novog pape. Novi papa bi trebao biti izabran do kraja marta.

Pape koje su se odrekle dužnosti

Papa Benedict XVI nije prvi koji se odrekao dužnosti. Prije njega je to učinio Grgur XII Correr 1415. godine, na saboru u Konstanzu, omogućivši tako da se završi "veliki raskol". Prije odlaska sazvao je vijeće koje je ovlastio da izabare njegovog nasljednika.

Ipak, među najpoznatijim papama koji su odstupili bio je Sveti Celestin V del Morrone.

Za vrijeme svog papinstva on je izdao dva dekreta. Prvi se odnosio na potvrđivanje dekreta Grgura X u kojem je navedeno da se kardinali zatvaraju u konklavu dok se ne izabere novi papa, a drugi dekret je bio da svaki papa ima pravo odreći se papinstva.

Upravo to pravo je iskoristio i on 13. decembra 1924. a naveo je da odstupa s dužosti u želji za većom poniznošću, čistijim životom i savjesti, ali i zbog nedostatka fizičke snage, te zbog čežnje za mirnijim životom.

Benedikt IX Tuscolanski bio je u XI stoljeću tri puta papa. Jednom je odstupio, a dvaput je svrgnut.

Sve ostale pape su umrle na dužnosti.