Nakon 53 godine
14

Pandemija u političke svrhe: Netanyahu želi vanrednu vladu sastavljenu samo od Jevreja

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je 12. marta kazao kako je prije 53 godine u Izraelu uspostavljena vanredna vlada i kako sada poziva uspostavljanje slične vlade nacionalnog jedinstva.

Benjamin Netanyahu i njegova stranka Likud pozvali su svog političkog protivnika, predsjednika saveza Plavo i bijelo Bennyja Gantza, da im se pridruži u nastojanju da uspostave vladu nacionalnog jedinstva.

Gantz je odgovorio kako je spreman za široku nacionalnu vladu koja bi uključila sve stranke iz parlamenta, uključujući arapsku Zajedničku listu.

Netanyahu je kazao kako "pristalice terorizma ne mogu biti dio vlade, bilo u redovnim ili vanrednim situacijama", zanemarivši da je Zajednička lista na izborima ovog mjeseca osvojila 15 poslaničkih mjesta.

Netanyahu arapske pripadnike Knesseta naziva pristašama terorizma, pokušavajući ih spriječiti da steknu legitimitet i postanu sastavni dio izraelske politike, koja bi se najbolje mogla okarakterisati kao židovska.

Drugim riječima, cijeli radikalni blok koji predvodi Netanyahu djeluje kao da svi članovi arapskih stranaka u zakonodavnom tijelu Knessetu uopće nisu dio izraelske politike, odnosno kao da se Knesset sastoji od 105 a ne 120 poslanika.

Arapske stranke bi mu mogle predstavljati potencijalnu prijetnju u nastojanju da predvodi vladu. U isto vrijeme predstavnici lijevog centra, unutar političkog spektra, bez pomoći Arapa ne bi mogli formirati vladu.

Iako Netanyahu ovih dana, kako piše Al-Monitor, često koristi konferencije za medije da poruči kako koronavirus ne pravi razliku između Židova i Arapa, on definitivno razlikuje židovske pripadnike Knesseta i njihove arapske kolege, samim tim što nastoji uspostaviti hitnu vladu samo za Židove.

Zastoj je natjerao predsjednika Reuvena Rivlina da preuzme ulogu odgovorne punoljetne osobe i pozvao je obojicu na zajednički sastanak 15. marta. Nakon toga su Gantz i Netanyahu dogovorili da se njihovi pregovarački timovi ponovo sastanu nakon što je predsjednik zadužio Gantza da formira novu vladu.

Koristi li Netanyahu izbijanje koronavirusa u političke svrhe? Je li pronašao način da nastavi raditi kao premijer koji nema podršku 61 poslanika u Knessetu? U vrijeme pandemije koronavirusa Izraelu je prijeko potrebno uspostavljanje bilo kakve vlade, ali stručnjaci upozoravaju da Netanyahu koristi pandemiju u političke svrhe.

Doktor Riad Majadla, šef Odjela za hitnu medicinu Medicinskog centra Rabin u Petah Tikva, kazao je kako političari ne shvataju da virus ne pravi razliku između Arapa i Židova, pa ako je Arapin zaražen, mogao bi zaraziti i druge Arape i Židove.

"To je pitanje s kojim se trebamo baviti dok na nogama slušamo upute", rekao je Majadla.