Teške nestašice
11

Palestinske vlasti traže od Izraela obnovu snabdijevanja Gaze strujom

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Palestinske vlasti saopćile su u srijedu da su zatražile od Izraela da potpuno obnovi dotok električne energije do pojasa Gaze, u nastojanjima da se udvostruči snabdijevanje strujom palestinske enklave koja pati od teških nestašica tog energenta.

Izrael nije objavio nikakav odgovor na palestinski zahtjev, u vrijeme kada navodi da islamistička grupa Hamas, koja kontrolira pojas Gaze, snosi punu odgovornost za nedavne prekogranične raketne napade koje pokreću manje militantne grupe.

Palestinski ministar za civilna pitanja Hussein Al-Sheikh navodi u saopćenju da će palestinske vlasti ponovo garantirati plaćanje računa za snabdijevanje Gaze električne energijom i zatražio je od Izraela da obnovi snabdijevanje 50 od ukupno 120 megavata struje za tu regiju.

U saopćenju palestinskog premijera Rami Hamdallaha također se navodi da zahtjev ima za cilj "ublažavanje patnji naroda Gaze i poboljšanje njegovih životnih uslova".

Dva miliona stanovnika Gaze trenutno ima samo tri do četiri sata dnevno snabdijevanje strujom, dok su škole, bolnice i domaćinstva najteže pogođeni. Ekonomisti iz Gaze tvrde da bi obnova snabdijevanja strujom iz Izraela, glavnog snabdijevača električnom energijom, mogla povisiti tu brojku na šest sati dnevno. Jedina elektrana u Gazi proizvodi samo manje količine električne energije.

U aprilu je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas objavio da otkazuje takvu garanciju, u okviru nastojanja da izvrši pritisak na Hamas da oslabi vlast nad enklavom, deceniju nakon što je islamistički pokret zauzeo tu teritoriju od snaga lojalnih njemu.

Djelimično nagnan Abbasovim sankcijama i strahom od finansijske i političke izolacije, Hamas je potpisao sporazum o pomirenju uz egipatsko posredovanje s njegovim pokretom Fatah i u oktobru pristao je da preda administrativnu kontrolu nad pojasom Gaze palestinskim vlastima, koje uživaju zapadnu podršku.

Obje grupe nisu uspjele finalizirati detalje sporazuma, koji je trebao biti dovršen do 1. decembra. Odluka palestinskih vlasti da nastave s isplatama za snabdijevanje električnom energijom mogla bi olakšati put za dovršenje sporazuma, prenosi Reuters.