Novi-stari premijer
57

Palestinci zabrinuti zbog povratka Netanyahua: On uopće ne želi mir

S. Š.
Benjamin Netanyahu (Foto: EPA-EFE)
Benjamin Netanyahu (Foto: EPA-EFE)
Palestinci su zabrinuti zbog povratka bivšeg premijera Benjamina Netanyahua i mogućnosti koalicione vlade koja bi uključivala ekstremno desničarsku grupu.

Napomenut ćemo, izraelski predsjednik Isaac Herzog objavio je jučer da će dati mandat opozicionom čelniku i bivšem premijeru Benjaminu Netanyahuu za formiranje nove vlade.

Objava je uslijedila deset dana nakon održavanja općih izbora u kojima su Netanyahu i njegov desničarski blok osigurali većinu od 64 mjesta u parlamentu koji broji 120 poslaničkih mjesta.

S druge strane, vjerovatnoća da će Benjamin Netanyahu, koji je osvojio većinu na prošlosedmičnim izraelskim izborima, uključiti krajnje desničarski savez, Religijski cionizam, u koalicionu vladu ostavlja Palestince zabrinutim.

"Netanyahu zapravo uopće ne želi mir. On samo želi uništenje, svi ga poznajemo i katastrofe koje može donijeti nad palestinskim narodom", smatra Kandakji, vlasnik knjižare za Deutsche Welle.

"A sada sa još ekstremnijom frakcijom, također vrlo dobro poznajemo Ben-Gvira iz njegovih akcija u Jerusalemu", rekao je mladi Palestinac, misleći na Itamara Ben-Gvira , jednog od vođa saveza vjerskog cionizma. "On stvara mnogo tenzija."

Drugi ponavljaju slične osjećaje. "Ben-Gvir ne poziva na ništa dobro. Želim da budem optimista, ali je sve teže", rekla je Ayat Bustami, mlada Palestinka koja kupuje u Starom gradu.

Palestinski premijer Mohammed Shtayyeh rekao je da izborni rezultati "potvrđuju da nemamo partnera u Izraelu za mir". Pozvao je međunarodnu zajednicu da "pruži zaštitu našem narodu od agresivne izraelske politike nakon uspona rasističkih stranaka na vlast".