Slučaj Jerusalem
1

Palestinci se zahvalili zemljama koje su glasale za rezoluciju UN-a

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Savjetnik palestinskog predsjednika zahvalio se zemljama koje su glasale u korist UN-ove rezolucije koja se suprotstavlja američkom priznanju Jerusalema kao izraelske prijestonice "uprkos svim pritiscima izvršenim na njih".

Izgleda da je Nabil Abu Rdeneh, visoki savjetnik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, mislio na prijetnju američkog prredsjednika Donalda Trumpa prekidom finansiranja zemalja koje podrže rezoluciju, koja naziva Trumpovo priznanje Jerusalema "ništavnim i nevažećim".

Abu Rdeneh navodi u izjavi za javnost koju je objavila palestinska zvanična novinska agencija Wafa da glasanje odražava podršku koju Palestinci uživaju u međunarodnoj zajednici. Tvrdi da će Palestinci nastaviti sa svojim naporima u međunarodnim tijelima da im pomognu u stvaranju palestinske države.

Generalna skupština UN-a glasala je sa 128 naprema devet glasova, uz 35 suzdržanih, u korist rezolucije, s manjom marginom od one kojoj su se Palestinci nadali, što je ukazalo na uspjeh američkih prijetnji da će ukinuti finansijsku pomoć onima koji su glasali "za", prenosi Associated Press.