Svijet
0

Palestinci ne vjeruju ni u pregovore, ni u pomirenje

FENA
Palestinsko javno mnijenje je podijeljeno oko obnavljanja mirovnih pregovora s Izraelom i pesimistično kada je u pitanju njihov uspjeh, a još više u odnosu na pomirenje između rivalskih pokreta Fataha i Hamasa, rezultati su ispitivanja objavljeni u petak.

Relativna većina, 49 posto, osporava odluku predsjednika Mahmuda Abasa da se mirovni pregovori obnove krajem jula, a više od dvije trećine, 70 posto, predvidjelo je njihov neuspjeh, rezultati su ankete koju je izradio Palestinian Center for Policy and Survey Research u Ramali, prenosi agencija AFP.

Apsolutna većina, 53 posto, smatra međutim da ako, protivno svakom očekivanju, mirovni pregovori dovedu do sporazuma koji bi palestinski predsjednik stavio na referendum, da bi on bio odobren, dok 37 posto ima suprotno mišljenje.

Više od tri četvrtine Palestinaca, 72 posto, smatraju slabim ili nikakvim šanse za stvaranje Palestinske države pored Izraela.

Kad je riječ o pomirenju između Fataha predsjednika Abasa, koji upravlja autonomnom zonom Zapadna obala, i Hamasa koji upravlja pojasom Gaze, pesimizam je dostigao rekordan nivo nakon podjele 2007. godine, naročito zbog svrgavanja egipatskog predsjednika Mohameda Morsija, ističu autori ankete.

Samo 12 posto je optimističnih u vezi s ujedinjenjem Gaze i Zapadne obale u skoroj budućnosti, 42 posto vjeruje da bi se to dogodilo u nekom dužem periodu, a 41 posto smatra da je podjela konačna.

Ispitivanje je obavljeno na uzorku od 1.261 odrasle osobe, od 19. do 21. septembra na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, s mogućnošću greške od 3 posto.