Svijet
7

Palestinci ispalili rakete, Izrael uzvratio napadom, broj mrtvih porastao na 82

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Palestinski militanti su nastavili raketama gađati Izrael, koji je odgovorio napadima iz zraka i s mora. U napadima su do sada poginula 82 Palestinca, većinom civili.

Izrael je saopćio da je napad pokrenut kako bi se prekinulo konstantno granatiranje naseljenih područja iz Palestine. Neke rakete su pogodile Tel Aviv i Jerusalem, ali i druge gradove.

U napadima na Izrael nije bilo ljudskih žrtava, ponajviše zahvaljujući sistemu Iron Dome za presretanje projektila.

Jedna raketa je u petak pogodila benzinsku stanicu u izraelskom gradu Ashdoda, čime je izazvana eksplozija i požar. Teže su povrijeđene tri osobe.

Izraelski lideri spominju moguću kopnenu invaziju, a ranije je mobilizovano oko 20.000 razervista.

Dvije rakete su ispaljene na sjeverni dio Izraela u petak, ali se ne zna ko ih je ispalio. Izraelske snage su odgovorile artiljerijskom vatrom prema izvoru napada.

Medicinski zvaničnici u Gazi su rekli da je poginulo četvero ljudi i izraelskim napadima.

U zračnom napadu na Gazu pogođena je i jedna kuća, a poginula je jedna osoba. Medicinari i stanovnici su rekli da je izraelski avion pogodio trospratnicu u južnom gradu Rafahu, gdje je poginulo troje ljudi.

Palestinci tvrde da su izraelski tenkovi gađali istočni dio grada Rafaha, mornarica je granatirala ciljev u Gazi, avion je bombardovao ciljeve u blizini granice sa Egiptom i Izraelom.

"Bitka se odvija onako kak smo i očekivali, ali se mogu očekivati i naredne faze. Do sada smo gađali Hamas i terorističke organizacije, a napadi će postati žešći", izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Za sada nije pozato da li će se i kada dogoditi kopnena ofanziva. Posljednja se dogodila početkom 2009. godine. Izraelske kopnene trupe nisu prešle pojas Gaze tokom posljednje velike razmjene vatre, raketa i granata u oktobru 2012. godine.

"Imamo dugu borbu ispred nas", rekao je ministar odbrane Moshe Yaalon.

"Pred zidom smo i nemamo šta izgubiti. Borit ćemo se do kraja", rekao je Hamasov glasnogovornik Sami Abu Zuhri.

Izraelska vojka je saopćila da je od utorka Hamas na Izrael ispalio 470 projektila.

Među mrtvima ima i djece

Medicinske službe u Gazi su rekli da je šezdeset civila poginulo u Gazi u četvrtak, čime je ukupan broj povećan na 82 osobe. Poginuo je petogodišnji dječak te četverogodišnja djevojčica.

Bijela kuća je ponudila Netanyahuu pomoć u pregovorima o prekidu batre.

Francuski predsjednik Francois Holande je izrazio zabrinutost zbog pogibije civila i pozvao je na primirje. Američki državni sekretar John Kerry je rekao palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu da "niko ne želi vidjeti kopnenu invaziju".