Svijet
28

Izrael nastavlja smrtonosne napade na Gazu, angažovano 40.000 rezervista

Klix.ba
(Foto: EPA)
U izraelskim napadima na Gazu poginulo je najmanje 14 osoba, a desetine su ranjene. Izraelska vlada je odobrila angažovanje čak 40.000 rezervista uoči mogućeg velikog napada, a već 1.500 vojnika je raspoređeno na položaje.

Novi val nasilja je uslijedio nakon što je poginulo devet Palestinaca u više od 60 izraelskih zračnih napada na pojas Gaze u ponedjeljak. Palestinski borci su uzvratili sa 80 ispaljenih raketa tog dana.

Nakon najveće eskalacije nasilja duž granice Gaze od osmodnevnog rata 2012. godine, izraelska vojska je saopćila da je moguća invazija, ali da nije neizbježna. Građanima je poručeno da na teritoriji u radijusu od 40 km ostanu u blizini skloništa.

"Pripremamo se za borbu protiv Hamasa, koja neće završiti za nekoliko dana. Nećemo tolerisati granatiranje izraelskih gradova i spremni smo produžiti naše operacije kako bi nastavili gađati Hamas", izjavio je ministar odbrane Moshe Yaalon.

Od onih koji su poginuli u utora, sedmoro je izgubilo život u napadu letjelice koja je pogodila vozilo u ulici al-Wahda u Gazi.

Rano u utorak je avionima napadnuta lokacija pod kontrolom brigade Qassam, vojnog krila Hamasa, a poginula je jedna osoba.

Benjamin Netanyahu: Sve opcije su moguće, uključujući invaziju

Ekslozije koje su odjeknule u Gazi u uzorak su potresle zgrade i podigle prašinu. U naseljenim dijelovima se mogao čuti plač djece i sirene ambulantnih kola. Neki ljudi su se penjali na krovove i gledali izraelske avione, kao i rakete koje su ispaljene prema Izraelu.

"Izraelske snage odbrane moraju biti spremne ići do kraja. Sve opcije su moguće, uključujući invaziju", rekao je neimenovani izvor citirajući premijera Benjamina Netanyahua.

Izraelska vojska je saopćila da je na njenu teritoriju u posljednja 24 sata ispaljeno 100 raketa. Neke od njih je presreo protivraketni sistem Iron Dome, no, dvije osobe su povrijeđene gelerima.

Na granici Izraela i Gaze su nemiri počeli prošlog mjeseca nakon što su Izraelci uhapsili stotine Hamasovih aktivista u okupiranoj Zapadnoj obali, gdje su tri izraelska doseljenika nestala 12. juna.

Izraelska vojska je saopćila i da je iz Gaze na Izrael ispaljeno 200 raketa otkako su prošle sedmice pronađena tijela tinejdžera.

Izrael je optužio Hamas da je ubio tinejdžere, a u znak odmazde je otet i ubijen palestinski tinejdžer. Njegovo tijelo je pronađeno u šumi, a za ubistvo je osumnjičeno šest osoba.