Svijet
0

Palestina zbog zastave traži izvinjenje Eurosonga

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Zamjenik predsjednika Palestinske oslobodilačke organizacije Saeb Erekat zatražio je od organizatora Eurosonga ispriku nakon što se palestinska zastava našla na popisu zabranjenih na natjecanju koje se idućeg mjeseca održava u Švedskoj.

Erekat je takav zahtjev uputio u pismu upućenom predsjedniku Unije europskih emitera Jean-Paulu Philippotu.

"Ovogodišnje natjecanje održava se u Štokholmu, u Švedskoj, i to je prva članica Europske unije koja je priznala Palestinu. Vaša odluka je potpuno pristrana i neprihvatljiva. Pozivamo vas da povučete sramnu odluku. Nerophodno je da se EBU ispriča Palestini i Palestincima širom svijeta", naveo je Erekat.

Organizatori ovogodišnjeg Eurosonga već su se našli na udaru kritika iz Španjolske, koja je osudila zabranu zastave regije Baskije.

"To je ustavna, pravna i legitimna zastava i španjolske vlasti će to braniti gdje god je to potrebno", rekla je zamjenica španjolskog premijera Soraya Saenz de Santamaria.

EBU se ispričao Španjolskoj i za pogrešnu objavu krivi nacrt verzije svoje politike prema zastavama na kojoj su zabranjena znamenja, uključujući ono oružane skupine Islamska država Irak i Levant.

Osim ISIL-a i Palestine, zabranjeno je isticanje zastava Kosova, Krima, samoproglašene donjecke republike, Nagorno-Karabaha i sjevernog Cipra.

Na takvu odluku organizatora nije moguće ulagati žalbe. Osim tih zastava, nije moguće unositi ni zastave ili transparente s porukama političke ili vjerske prirode koje organizator smatra neprimjerenim.