Premlaćivana i djeca
0

Pakistanska policija spasila 50 osoba koje su bile mučene

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Pakistanska policija oslobodila je oko 50 osoba koje su bile na odvikavanju od droge u jednoj religijskoj školi u Karachiju. U policijskom izvještaju stoji da neki od oslobođenih nemaju ni 10 godina, a da su boravili u sobama koje liče na sobe za mučenje, prenosi BBC.

Osobe zatočene u školi su bile premlaćivane, izgladnjavane i primoravane da se pridruže Talibanima, navodi se u izvještaju. Dvoje uposlenika škole su uhapšeni, ali je direktor škole pobjegao. Ministar unutrašnjih poslova Pakistana naredio je detaljnu istragu incidenta. Zarobljenici su pronađeni u raciji Sohrab Goth distrikta.

"Oslobođeni zarobljenici imaju do 50 godina i uglavnom su iz etničke grupe Paštun", rekao je istražitelj policije Rao Anwar za pakistanske novine Express Tribune, dodavši da je među zarobljenicima bilo i djece.

Većinu iz grupe oslobođenih osoba čine studenti koje su roditelji ostavili u školi zbog njihove ovisnosti o drogama. Jedan dječak je svjedočio i rekao da su Talibani dolazili i govorili im da se pripreme za bitku.

Neke religijske škole i njihovi zvaničnici optuženi su za treniranje ekstremista, a policijski zvaničnici su ua agenciju AFP rekli da postoji mogućnost povezivanja takvih navoda i istrage o ovoj školi.

Vladin izvještaj navodi 15.000 religijskih škola koje osiguravaju obrazovanje za više od dva miliona učenika, što je ukupno 5 posto pakistanske djece koja imaju formalno obrazovanje. Međutim postoji dosta neregistrovanih škola koje pružaju obrazovanje za najsiromašnije stanovništvo Pakistana.