|

Pakistanska policija spasila 50 osoba koje su bile mučene

Pakistanska policija spasila 50 osoba koje su bile mučene
0
S
Sarajevo-x.com
13.12.2011. u 19:19
21
komentara
0

dijeljenja
Pakistanska policija spasila 50 osoba koje su bile mučene Foto: AFP
Pakistanska policija oslobodila je oko 50 osoba koje su bile na odvikavanju od droge u jednoj religijskoj školi u Karachiju. U policijskom izvještaju stoji da neki od oslobođenih nemaju ni 10 godina, a da su boravili u sobama koje liče na sobe za mučenje, prenosi BBC.
Osobe zatočene u školi su bile premlaćivane, izgladnjavane i primoravane da se pridruže Talibanima, navodi se u izvještaju. Dvoje uposlenika škole su uhapšeni, ali je direktor škole pobjegao. Ministar unutrašnjih poslova Pakistana naredio je detaljnu istragu incidenta. Zarobljenici su pronađeni u raciji Sohrab Goth distrikta.

"Oslobođeni zarobljenici imaju do 50 godina i uglavnom su iz etničke grupe Paštun", rekao je istražitelj policije Rao Anwar za pakistanske novine Express Tribune, dodavši da je među zarobljenicima bilo i djece.

Većinu iz grupe oslobođenih osoba čine studenti koje su roditelji ostavili u školi zbog njihove ovisnosti o drogama. Jedan dječak je svjedočio i rekao da su Talibani dolazili i govorili im da se pripreme za bitku.

Neke religijske škole i njihovi zvaničnici optuženi su za treniranje ekstremista, a policijski zvaničnici su ua agenciju AFP rekli da postoji mogućnost povezivanja takvih navoda i istrage o ovoj školi.

Vladin izvještaj navodi 15.000 religijskih škola koje osiguravaju obrazovanje za više od dva miliona učenika, što je ukupno 5 posto pakistanske djece koja imaju formalno obrazovanje. Međutim postoji dosta neregistrovanih škola koje pružaju obrazovanje za najsiromašnije stanovništvo Pakistana.
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...