Afganistan
0

Spašena djeca potencijalni bombaši samoubice

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Afganistanska policija saopštila je danas da je spasila 41 dijete, koje je bilo u konvoju vozila a trebalo je da budu prokrijumčareni preko granice u Pakistan radi obuke za bombaše samoubice.

Britanski dnevnik Daily Telegraph prenio je izjavu afganistanskih policijskih zvaničnika koji navode da su djeca pronađena u konvoju vozila zaustavljenom u provinciji Kunar na istoku Afganistana.

Prema njihovim riječima, roditelji su prevareni, jer im je rečeno da im djeca odlaze u vjerske škole preko granice, ali su u stvari trebali da odu na obuku za napade na avganistanske i međunarodne snage.

"Djeca su odvedena radi obrazovanja ali ne bi bila poslata u školu. Slali su ih da budu bombaši samoubice", rekao je neimenovani zvaničnik.

Djeca su trebala da budu odvedena u medresu u mjestu Šamsato, nedaleko od grada Pešavara, gdje je, prema riječima zvaničnika, regrutacioni centar za militante iz organizacije "Hizbi islami", jedne od glavnih pobunjeničkih frakcija.

Međutim, djeca, nakon što su pokazana lokalnim novinarima, insistiraju na tome da nemaju veze sa pobunjenicima i da su poslati radi besplatnog obrazovanja i radi bijega od siromaštva.

Nekoliko maloljetnika reklo je da su iz dolina Peh i Korengal te da su očeve izgubili u sukobima između američkih vojnika i pobunjenika ili u udarima NATO-a iz vazduha.
Djeca su novinarima rekli da, nakon smrti očeva, njihove porodice više nisu mogle da se staraju o njima i da su ih zato poslali u privatne medrese, gdje bi dobijali besplatnu hranu i odjeću.