Obučavani u Pakistanu
0

Afganistan: Desetogodišnjaci planirali samoubilački napad

SRNA
Afganistanska policija uhapsila je dvojicu 10-godišnjaka koji su planirali da izvedu samoubilačke bombaške napade na jugu zemlje, saopštile su lokalne vlasti, navodeći da je tu dvojicu maloljetnika predsjednik Hamid Karzai pomilovao prošle godine zbog sličnog incidenta.

"Dvojica desetogodišnjih 'budućih' bombaša uhapšeni su zajedno sa još trojicom ekstremista prošle sedmice, dok su planirali napad na afganistanske i međunarodne bezbjednosne snage u Kandaharu", rekao je lokalni portparol Zalmaj Ajubi.

On je dodao da su maloljetnici na sebi, prilikom hapšenja, imali svaki po prsluk pun eksploziva.

Dječaci su u augustu prošle godine pušteni na slobodu, zajedno sa još 19 drugih vršnjaka. Kada su prvi put bili uhapšeni, takođe su bili opasani eksplozivom.

Oni su otišli u Pakistan nakon što su pomilovani, tamo bili obučeni da izvedu samoubilački napad i vratili se u Afganistan.

"Oni su mi rekli da ću biti bezbjedan nakon što izvršim samoubilački napad", rekao je jedan od dječaka, a saopštile vlasti u Kandaharu.

Deset godina nakon što su talibani svrgnuti sa vlasti, akcijom vojske SAD zbog terorističkih napada na New York i Washington, oni su još aktivni u toj zemlji. Talibanski ekstremisti, navodi AFP, koriste i maloletnike da bi napadali bezbjednosne snage.
Prema podacima UN, oko 15 posto od više od 3.000 ubijenih civila u 2011. godini u Afganistanu poginulo je u samoubilačkim napadima.