Svijet
0

Pakistan podnio nove optužbe za ubistvo protiv Musharrafa

Klix.ba
Pervez Musharraf (Foto: AFP)
Pervez Musharraf (Foto: AFP)
Pakistan je podnio nove optužbe za ubistvo protiv nekadašnjeg predsjednika Perveza Musharrafa. Optužbe se odnose na smrt radikalnog svećenika iz 2007. godine i najnovije su u nizu optužbi sa kojima se Musharraf suočio od svog povratka iz samonametnutog prognanstva.

Pakistanska policija je primila optužbe za ubistvo protiv nekadašnjeg vojnog vođe Perveza Musharrafa u vezi sa smrću radikalnog svećenika tokom opsade džamije 2007. godine. Radi se o posljednjim optužbama u nizu koji datira od Musharrafove vladavine, koja je trajala od 1999. do 2008. godine.

Radikalni svećenik Abdul Rashid Ghazi bio je samo jedan od stotinu ljudi ubijenih kada su pakistanske trupe ušle u Crvenu džamiju u Islamabadu u julu 2007. Ghazijev brat, Abdul Aziz, tada je uspio pobjeći, noseći burku.

Operacija je dovela do pobune pod talibanskim vodstvom, u kojoj je poginulo hiljade ljudi.

"Visoki sud naredio je policiji u Islamabadu da registruje optužbe za ubistvo protiv Musharrafa, na zahtjev sina Rashida Ghazija. Sud je već ranije naredio policiji da registruje optužbe, međutim, naređenje nije izvršeno", rekao je Tariq Asad, Ghazijev advokat.

Antiteroristički sud je prošlog mjeseca optužio Musharrafa i za ubistvo nekadašnje premijerke Benazir Bhutto, koja je poginula u napadu tokom političkih nereda u decembru 2007. godine.

To je prvi put da je vođa pakistanske armije optužen za neki zločin, što je uzdrmalo vjerovanje da je vojska imuna na sudske procese.

Iako će biti teško dokazati ubistvo, ove optužbe mogu ojačati pokušaje da se Musharrafu sudi za izdaju u preuzimanju vlasti 1999. te kršenje ustava smjenom sudija i uspostavljanjem vanrednog stanja 2007. godine. Za izdaju bi mogao biti osuđen i na smrtnu kaznu.

Musharraf je također suočen i sa optužbama za ubistvo pobunjeničkog vođe Nawaba Akbara Bugtija iz 2006. godine, a nalazi se u kućnom pritvoru u vili na rubu Islamabada.