Svijet
1

Pervez Musharaf će biti optužen za izdaju

Anadolija
Pervez Musharaf
Pervez Musharaf
Pakistanska vlada namjerava optužiti bivšeg predsjednika Perveza Musharafa za izdaju zbog proglašenja stanja neposredne opasnosti i suspendiranja ustava dok je bio na vlasti, objavio je ministar unutrašnjih poslova u nedjelju, prenosi agencija Anadolija.

Musharraf, koji je bio i na čelu tamošnje vojske, će biti prvi vojni lider kojem će se suditi za izdaju u zemlji koja je prošla kroz tri vojna udara tokom 66 godina. 

Ukoliko mu se dokaže krivica, može biti osuđen na smrtnu kaznu, ali je pitanje da li će vojska, koja je izuzetno jaka u ovoj zemlji, to dozvoliti. 

Musharraf tvrdi da je nevin. Vlada planira poslati pismo Višem sudu u ponedjeljak tražeći pokretanje procedura za optužbe za izdaju, rekao je ministar Chaudhry Nisar Ali Khan na konferenciji za medije. 

"General Musharaf je odgovoran pred narodom i ustavom", rekao je Khan. 

Ministar je insistirao da odluka vlade da optuži bivšeg predsjednika nije lična osveta premijera Nawaza Sharifa, koji je svrgnut sa vlasti 1999. u vojnom udaru. 

Musharraf je vladao zemljom skoro cijelu dekadu, ali je na silu morao da odstupi 2008. godine pritisnut masovnim nezadovoljstvom građana. Ubrzo je napustio zemlju, a vratio se u Pakistan ovog marta te najavio da kandidaturu na izborima u maju. No, bio je diskvalifikovan zbog onog što je radio dok je bio na vlasti. 

Već mjesecima, Musharaf se nalazi u kućnom pritvoru i oslobođen je nedavno nakon što je platio kauciju za četiri slučaja koja se vode protiv njega. Ipak, još uvijek mu je zabranjeno da napusti zemlju. 

Musharaf se također tereti za učešće u ubistvu premijerke Benazir Bhuto, smrt lidera Baluch separatista kojeg je ubila vojska, ubistvo radikalnog sveštenika i zatvaranje sudija.