Svijet
8

Pakistan: Država likvidira talibane kako bi digla nacionalni moral

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Pakistanske vlasti su pogubile dvojicu militanata nakon što je podignuta zabrana izvršenja smrtnih kazni.

Moratorijum ili privremena suspenzija smrtnih kasni prekinut je nakon napada na pakistansku školu 16. decembra u kojem je likvidirano 140 osoba od kojih su većina bili djeca od 10 do 18 godina.

U znak odmazde država je pokrenula nekoliko zračnih napada u kojima je ubijeno preko 60 talibanskih militanata, a sada je na red došlo i izvršenje smrtnih kazni nad osuđenicima za terorizam.

Iako dvojica militanata nisu imali direktne veze sa planiranjem i izvršenjem napada na školu u Peshawaru, država ovaj čin opravdava podizanjem morala u vrijeme velike tuge.

Ministar u provinciji Punjab potvrdio je da su pogubljeni Mohamed Akill and Aršad Mehmud.

"Počeli smo izvršavati pogubljenja vješanjem dvojice terorista. Današnja pogubljenja podići će moral nacije, a nova pogubljenja planiramo i za narednu sedmicu", rekao je ministar Šuja Kanzada.

Amnesty International je osudio ukidanje moritorijuma smrtnih kazni.

"Više smo nego razočarani jer je vlada Pakistana vođena strahom i ljutnjom odlučila pogubiti dvoje ljudi. Koliko god napad na školu bio šokantan, ubistvo nikada nije rješenje u borbi protiv terorizma i kriminala", rekao je David Griffiths iz Amnesty Internationala.