Berlin
0

Otvorena istraga protiv predsjednika države

FENA
Angela Merkel i Christian Wulff (Foto: AP)
Angela Merkel i Christian Wulff (Foto: AP)
Njemački parlament je saopćio u četvrtak da je otvorena istraga o predsjedniku Christianu Wulffu osumnjičenom za nepravilnosti tokom prethodnih izbornih kampanja za šefa države, što je novi udarac za kancelarku Angelu Merkel.

Istraga je otvorena nakon članka u dnevnom listu Leipziger Volkszeitung u kojem se tvrdi da je Christian Wulff, u vrijeme kad je bio na čelu regionalne države Donje Saksonije, godinama zahtijevao od glasnogovornika jednog državnog preduzeća da mu u svoje radno vrijeme pomaže u pripremi izborne kampanje ili kampanje nekog drugog člana njegove stranke CDU.

Novine se pozivaju na jedan izvještaj o aktivnosti državnog preduzeća Stadtwerke Wolsburg i navode da je kompetentno tužilaštvo otvorilo istragu.

Službeni automobili, mobilni telefoni i računari pretjerano su korišteni za izborne kampanje, piše dnevni list.

Pripadnik Socijaldemokratske stranke (SPD) Thomas Oppermann je ocijenio da šteta nanesena preduzeću općine Wolsburg iznosi 400.000 eura.

Ako je bilo zloupotrebe društvenih dobara, afera bi mogla da nanese ljagu kancelarki Angeli Merkel, koja je učinila sve da postavi Christiana Wulffa na mjesto predsjednika tokom izbora u junu, koje je on dobio s velikom mukom.

Godinu dana poslije općih izbora u septembru 2009. godine na kojim je ponovo potvrđen njen mandat, kancelarka je u delikatnoj poziciji na čelu koalicije između konzervativaca i liberala kojim je teško da se dogovore i pred izbornim tijelom koje se sve više distancira od njenog tabora, prema rezultatima provedenh anketa.