Guardian
0

Muke Angele Merkel

FENA
Angela Merkel (Foto: AFP)
Angela Merkel (Foto: AFP)
Izbor predsjednika Njemačke trebalo bi da bude dosadan proces, najviše zbog toga što je zadnji šef države koji je učinio taj položaj uzbudljivim bio Adolf Hitler, piše u četvrtak The Guardian.

Predsjednik se bira tajnim glasanjem u specijalnoj skupštini koju čine članovi parlamenta, predstavnici državnih institucija, pa čak i poznate ličnosti. Ne namjerava se šefa države birati na izravnim izborima, a razlog za to također leži u prošlosti i u želji da se izbjegne pojava valova populizma, piše Guardian.

Usprkos svemu tome, nastavlja list, tri kruga glasanja u srijedu uvečer u Reichstagu vratila su malo uzbuđenja u politički život, ne zbog dvojice glavnih kandidata, već zbog teškoća kancelarke Angele Merkel.

Devet mjeseci nakon formiranja koalicije s Liberalno-demokratskom strankom (FDP) partnerstvo iz snova se pretvorilo u košmar u kome se dvije desničarske stranke stalno prepiru.

Čini se i da je gospođa Merkel izgubila svoje političko umijeće. Sebe je okružila malim krugom političkih prijatelja, a onda su je iznenadile ostavke nekih od njih, među kojima je bio i popularni predsjednik države Horst Köhler.

Odugovlačila je s pružanjem pomoći Grčkoj i zbog toga je Njemačka na kraju morala platiti veći ceh od očekivanoga, a i njen paket mjera stezanja kaiša naišao je na kontroverze.

Činjenica da se sinoć morala osloniti na glasove ljevice da bi progurala svoga kandidata Christiana Wulfa ukazuje na svu nesigurnost njezina položaja, zaključuje Guardian.