Svijet
0

Christian Wulff novi predsjednik Njemačke

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Christian Wulff izabran je u srijedu navečer u trećem krugu izbora za predsjednika u Saveznoj skupštini za novog predsjednika Savezne Republike Njemačke.

"Nakon prebrojavanja glasova dolazim do zaključka da je Christian Wulff novi predsjednik Savezne Republike Njemačke", izjavio je Norbert Lammert, predsjednik njemačkog parlamenta Bundestaga.

Nakon što u prva dva kruga nije sakupio dovoljan broj glasova za osvajanje apsolutne većine, kandidat vladajuće demokršćansko-liberalne koalicije Christtian Wulff je u trećem krugu, u kojem je za izbor bila potrebna tzv. jednostavna većina, osvojio 625 glasova.

Njegov protukandidat, kojeg su predložile stranke opozicije Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) i stranka Zeleni, Joachim Gauck osvojio je 494 glasova. Ukupno 121 član Savezne skupštine suzdržao se od glasanja. Pretpostavlja se da se radi o pripadnicima stranke Ljevice čija se kandidatkinja Luc Jochimsen povukla prije trećeg kruga izbora.

Wulff je obraćajući se Saveznoj skupštini nakon izbora izrazio ponos što funkciju predsjednika preuzima u godini u kojoj se obilježava 20. godišnjica ujedinjenje dviju njemačkih država, a govor je završio riječima: "Neka Bog čuva našu zemlju!"

S obzirom da je demokršćansko-liberalna koalicija Angele Merkel raspolagala velikom većinom u Saveznoj skupštini, izbor Christiana Wulffa tek u trećem krugu smatra se teškim udarcem na položaj kancelarke i kritikom njezinog načina vođenja vlade.

Christian Wulff je rođen 19. juna 1959. u sjevernonjemačkom Osnabruecku. U redove Kršćansko-demokratske unije (CDU) stupio je već u dobi od 16 godina. Od 1998. Wulff je i jedan od četiri potpredsjednika CDU-a a smatra se i jednim od najbližih suradnika njemačke kancelarke i predsjednice CDU-a Angele Merkel.

Od 2003. Wulff je do izbora predsjednika obavljao funkciju premijera savezne pokrajine Donje Saske. Sa 51 godinom Wulff je najmlađi predsjednik u povijesti Njemačke kao i prvi katolik na toj poziciji.

Wulffu kritičari predbacuju manjak harizme i životnog iskustva. Istodobno se ističu i njegove kvalitete koje je pokazao na gotovo svim razinama njemačkog političkog života te posebno tipično "njemačke" kvalitete kao što su pouzdanost, marljivost i temeljitost.

Njemački mediji su ga uoči izbora za predsjednika najčešće opisivali kao "idealnog zeta". Wulff je u drugom braku oženjen sa 14 godina mlađom Bettinom Wulff. Novi njemački predsjednik je i otac jedne kćeri iz prvog i sina iz drugog braka.

Njemački predsjednik se bira na pet godina a ovi izbori su bili potrebni nakon što je posljednji predsjednik Horst Koehler, nakon samo godinu dana nakon ponovnog izbora, 31. maja ove godine podnio ostavku.

Koehler je ostavku obrazložio snažnom kritikom u njemačkim medijima koja ga je optužila da je u prisustvo Bundeswehra u Afganistanu opravdao njemačkim gospodarskim interesima.

Predsjednik se u Njemačkoj ne bira na direktnim izborima nego ga bira Savezna skupština, tijelo koje se sastoji od svih zastupnika Bundestaga i predstavnika saveznih pokrajina među kojima su, osim profesionalnih političara, i predstavnici javnog života, prenijela je Hina.

Funkcija predsjednika je predstavljanje države Njemačke "u zemlji i inostranstvu". On ima pravo odbiti potpisati neki zakon ako ga smatra neustavnim.