Njemačka
0

Merkel Christiana Wulffa izabrala za saveznog predsjednika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemačka kancelarka Angela Merkel saopćila je u četvrtak da je izabrala Christiana Wulffa, sadašnjeg ministra - predsjednika države Donja Saksonija da zamijeni saveznog predsjednika Horsta Koehlera koji je u ponedjeljak podnio ostavku.
  • To će biti sjajan budući predsjednik, izjavila je Angela Merkel predstavljajući kandidata novinarima. Lideri iz ostale dvije stranke iz koalicije, liberal Guido Westerwelle i socijal-kršćanin Horst Seehofer, podržali su ovu kandidaturu, javio je AFP.

Pedesetogodišnji Christian Wulff, kojeg su dugo smatrali mogućim konkurentom Angele Merkel unutar demokršćanske stranke (CDU), izjavio je da je "sretan što prihvata ovu odgovornost".

Izbor kandidata kojeg predstavi koalicija trebalo bi da se održi bez problema 30. juna, jer vlada ima većinu glasova u saveznoj skupštini.

Socijaldemokratska stranka i Zeleni su objavili nominaciju za predsjednika 70-godišnjeg Joachima Gaucka, bivšeg borca za građanska prava u Istočnoj Njemačkoj. Gauck je do 2000. godine rukovodio službom koja je upravljala arhivama bivšeg Stazija, tajne službe u bivšoj Istočnoj Njemačkoj.