Svijet
19

Otkriveno tajno nacističko sklonište u Argentini

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Arheolozi iz Argentine vjeruju da je cijeli niz ruševina u džungli u blizini granice s Paragvajem tajno nacističko uporište.

Tim arheologa mjesecima je istraživao nalazišta u Teyu Cuareu u regiji Misiones na sjeveru Argentine, gdje su otkrivene kamene građevine u kojima su se nalazile njemačke kovanice iz tridesetih godina prošlog stoljeća, komadići porcelana na kojim je pisalo "Proizvedeno u Njemačkoj", ali i nacistički simboli po zidovima.

"Nemamo drugo objašnjenje zašto bi neko uložio toliko truda i resursa za izgradnju ove građevine i to na mjestu koje je u to vrijeme bilo potpuno nepristupačno", kazao je Daniel Schavelzon, vođa istraživačkog tima.

Urbani mit kaže da je kuća navodno pripadala Martinu Bormannu, bliskom saradniku Adolfa Hitlera, a Schavelzon upozorava kako za sada nema dokaza koji potvrđuju taj mit.

On vjeruje da su građevine imale funkciju skloništa za vođe Trećeg rajha u slučajevima da su važni nacisti trebali pobjeći iz Njemačke.

"Jasno je da su nacisti za vrijeme Drugog svjetskog rata imali tajni projekt izgradnje skloništa u slučaju poraza. Riječ o nepristupačnim mjestima, poput ove lokacije", objasnio je Schavelzon te dodao da otkriće nije potvrđeno, ali da vjeruje u autentičnost nalazišta.