Svijet
37

Grupa penzionera iz Njemačke tvrdi da su pronašli famoznu Ćilibarsku sobu

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Ispod starog industrijskog grada Wuppertala u Njemačkoj grupa entuzijasta počela je iskopavati ono za što vjeruju da je famozna Ćilibarska soba koja je načinjena od šest tona ćilibara, obložena zlatom i dragim kamenjem.

Vrijednost Ćilibarske sobe procjenjuje se na oko 350 miliona eura, a 1941. godine nacisti su je pronašli i rasklopili te prebacili u Njemačku.

Riječ je o bez sumnje jednom od najdragocjenijih ukradenih umjetničkih djela koji je dizajnirao Andreas Schlüter i čija izgradnja je počela 1701. godine, a kojoj od Drugog svjetskog rata niko ne može ući u trag.

Neki kažu da su ćilibarske ploče uništili sovjetski vojnici u Konigsbergu, današnjem Kaljingradu, koji je bio pod ruskom okupacijom, drugi kažu da su ploče bačene u jezero pred kraj rata.

Međutim, 68-godišnji Karl-Heinz Kleine i njegovi prijatelji iz kuglačkog kluba tvrde da su našli dokaze da su nacisti Ćilibarsku sobu pohranili ispod ulica Wupperthala.

Grad je prepun podzemnim tunelima i bunkerima koje su iskopali nacisti.

"Erich Koch, nacistički zvaničnik iz Istočne Pruske, koji je umro u zatvoru u Poljskoj 1986. godine, bio je iz Wuppertala. Kada se Crvena armija približila Koenigsbergu, naredio je da se blago spakuje i prebaci u njegov rodni grad. Proučavali smo zapise i razgovarali s ljudima iz tog vremena", tvrdi Kleine, piše Daily Mail.

Lokalne vlasti dale su dozvolu Kleinu i njegovim prijateljima da kopaju ispod Wuppertala.

"Ne mogu otkriti ko su naši izvori, ali ne radimo ovo iz zabave. Naći ćemo Ćilibarsku sobu", dodao je.

I ranije se pokušavalo otkriti gdje je famozna Ćilibarska soba. Godine 2006. tim iz SAD-a potrošio je skoro devet miliona eura na iskopavanja glečera jezera Toplitz u Austriji.

Pet godina kasnije izdata je knjiga u kojoj se tvrdilo da je soba sakrivena u starom rudniku u šumama istočne Njemačke, no ni od toga ništa nije bilo.

Soba je nestala 1945. godine i misterij od tada nikada nije riješen. Neki vjeruju da je izgorjela u požaru u tvrđavi Koenigsberg u aprilu 1945. godine, ali to nikada nije dokazano.

Stoga, potraga za osmim svjetskim čudom još zadugo neće stati.

Vezani članci