{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grupa penzionera iz Njemačke tvrdi da su pronašli famoznu Ćilibarsku sobu

3.3.2015. u 20:40
37
91
Grupa penzionera iz Njemačke tvrdi da su pronašli famoznu Ćilibarsku sobu
37
Grupa penzionera iz Njemačke tvrdi da su pronašli famoznu Ćilibarsku sobu
Foto: Arhiv/AFP
Ispod starog industrijskog grada Wuppertala u Njemačkoj grupa entuzijasta počela je iskopavati ono za što vjeruju da je famozna Ćilibarska soba koja je načinjena od šest tona ćilibara, obložena zlatom i dragim kamenjem.
Vrijednost Ćilibarske sobe procjenjuje se na oko 350 miliona eura, a 1941. godine nacisti su je pronašli i rasklopili te prebacili u Njemačku.

Riječ je o bez sumnje jednom od najdragocjenijih ukradenih umjetničkih djela koji je dizajnirao Andreas Schlüter i čija izgradnja je počela 1701. godine, a kojoj od Drugog svjetskog rata niko ne može ući u trag.

Neki kažu da su ćilibarske ploče uništili sovjetski vojnici u Konigsbergu, današnjem Kaljingradu, koji je bio pod ruskom okupacijom, drugi kažu da su ploče bačene u jezero pred kraj rata.

Međutim, 68-godišnji Karl-Heinz Kleine i njegovi prijatelji iz kuglačkog kluba tvrde da su našli dokaze da su nacisti Ćilibarsku sobu pohranili ispod ulica Wupperthala.

Grad je prepun podzemnim tunelima i bunkerima koje su iskopali nacisti.

"Erich Koch, nacistički zvaničnik iz Istočne Pruske, koji je umro u zatvoru u Poljskoj 1986. godine, bio je iz Wuppertala. Kada se Crvena armija približila Koenigsbergu, naredio je da se blago spakuje i prebaci u njegov rodni grad. Proučavali smo zapise i razgovarali s ljudima iz tog vremena", tvrdi Kleine, piše Daily Mail.

Lokalne vlasti dale su dozvolu Kleinu i njegovim prijateljima da kopaju ispod Wuppertala.

"Ne mogu otkriti ko su naši izvori, ali ne radimo ovo iz zabave. Naći ćemo Ćilibarsku sobu", dodao je.

I ranije se pokušavalo otkriti gdje je famozna Ćilibarska soba. Godine 2006. tim iz SAD-a potrošio je skoro devet miliona eura na iskopavanja glečera jezera Toplitz u Austriji.

Pet godina kasnije izdata je knjiga u kojoj se tvrdilo da je soba sakrivena u starom rudniku u šumama istočne Njemačke, no ni od toga ništa nije bilo.

Soba je nestala 1945. godine i misterij od tada nikada nije riješen. Neki vjeruju da je izgorjela u požaru u tvrđavi Koenigsberg u aprilu 1945. godine, ali to nikada nije dokazano.

Stoga, potraga za osmim svjetskim čudom još zadugo neće stati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: