Svijet
43

Otkriveno najveće nacističko nuklearno postrojenje ispod zemlje

Klix.ba
Austrijski režiser Andreas Sulzer vjeruje da je otkrio veliko oružano postrojenje iz nacističkog perioda koje se nalazi u podzemnom kompleksu ispod ostataka koncentracionog logora Mathausen - Gusen u Austriji gdje je hiljade Jevreja ubijeno.

"Riječ je o džinovskom industrijskom kompleksu i najvjerovatnije najvećem postrojenju za proizvodnju oružja Trećeg rajha", kazao je Sulzer za Sunday Times.

Podzemni kompleks povezan je sa B8 Bergkristall podzemnom fabrikom, gdje su Nijemci proizvodili prve borbene mlaznjake Messerschmitt Me 262.

Iako još nije utvrđeno šta se dešavalo unutar otkrivenih komora koje se nalaze u austrijskom gradu St. Georgen i Sulzerovi zaključci su špekulativni, neki analitičari već govore o otkriću na sav glas.

"Režiser je otkrio vrlo bitna vrata kroz koja treba proći", rekao je Samuel Laster, urednik novina Vienna za Jerusalem Post.

To je bilo postrojenje u kojem su nacisti vjerovatno željeli napraviti kombinaciju projektila i oružja za masovno uništenje, smatra historičar Rainer Karlsch koji dugi niz godina istražuje Hitlerovo djelovanje u pravcu izuma atomske bombe.

"Željeli su napraviti projektil, ili napredniju raketu, s otrovnim gasom, radioaktivnim materijalom ili nuklearnom bojevom glavom", kazao je Karlsch.

Ova otkrića mogla bi dati nove odgovore na debatu koja se vodi o tome da li je Treći rajh propao zbog pokušaja da osiguraju atomsko oružje. Projekt je počeo 1930-ih godina pod nazivom "Uranijum društvo" ili "Uranijum klub" koji su vodili njemački naučnici.

Sulzerovo otkriće koje je nazvao najvećim tajnim oružanim postrojenjem Trećeg rajha počelo je prije godinu dana kada je otkrio pismo koje je napisao njemački naučnik Viktor Schauberger "koji je bio uključen u projekte u St. Georgenu". Dodao je kako u pismo govori o razdvajanju atoma. Na osnovu toga shvatio je da bi se na tom mjestu moglo nalaziti ove postrojenje.

U februaru ove godine na tom mjestu je otkrio visoki nivo radijacije i pronašao je skrivene tunele napravljene ispod koncentracionog logora. Postavlja se pitanje da li je tu napravljena atomska bomba i ako jeste, gdje se ona sada nalazi. Zna se samo da su austrijske vlasti uložile milione eura kako bi te tunele zatvorili betonom.

No, lokalne vlasti zabranile su daljnje istraživanje Sulzerovom timu kazavši kako moraju izvaditi posebne dozvole. Ipak, Sulzer se nada da će istraživanje biti nastavljeno.

"Zatvorenici iz koncentracionih logora širom Evrope bili su dovođeni ovdje zbog svojih specijalnih vještina - fizičari, hemičari i drugi eksperti, kako bi radili na ovom monstruoznom projektu. Dugujemo žrtvama da okrenemo novu stranicu i otkrijemo istinu", kazao je režiser.